Еве зошто на жените им расте носот за време на бременоста и како да го спречат тоа!

Сподели со своите пријатели

Поради зголемената количина на естроген и прогестерон во женското тело за време на бременоста, се случуваат многу промени. Но, дали знаевте дека големината на носот исто така може да се промени?

Loading...

За време на бременоста, женското тело многу се менува. Од очекуваните промени во пигментацијата, хормоналниот статус, отечените гради, може да има некои необјасниви, како што е носот, што се зголемува со напредокот на бременоста.

 

 

Некои жени развиваат зголемени образи, зголемување на стапалата, отечени очни капаци, а понекогаш има промена во пигментацијата, а жената ја менува бојата на косата. На овој начин, телото се навикнува на бебето, и го зголемува просторот во телото. Бидејќи коските во носот се меки, тие многу лесно ја менуваат својата форма, особено кога отекува под дејство на естроген и прогестерон.

Голем нос во бременоста е многу невообичаена појава. Постојат неколку причини зошто се појавува оток.

– Во текот на првиот триместар, крвните садови се шират за да може доволното количество крв да го достигне бебето. Како резултат, крвните садови во синусите и носните пасажини се шират, предизвикувајќи помалку оток.

Loading...

 

 

– Во текот на последниот триместар, задржувањето на водата во лицето може да предизвика поголем оток на носот.

– Високиот крвен притисок за време на бременоста исто така може да предизвика овој феномен.

– Најчеста причина, сепак, е промена во односот на хормоните. Зголемениот нов естроген го зголемува протокот на крв во мукозната мембрана под носот. Зголемениот проток на крв доведува до проширување на носните мускули.

 

 

Loading...

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *