Еве зошто коњите на статуите имаат кренати нозе

Сподели со своите пријатели

Сигурно многу пати ви се има случено да поминете покрај статуе на некој голем освојувач или војсководец на коњ, а да не знаете што е симболиката зад тоа.

Loading...

Ви го откриваме значењето на положбата на нозете на коњот на статуите:

Доколку статуата на некоја личност на коњ, ги има кренато и двете предни нозе во воздух, тоа значи дека таа личност починала во борба.

Ако пак само едната нога е подигната, личност починала од рани и повреди здобиени во борба, а доколку сите чети нозе на коњот му се на земја, личноста починала од природна смрт.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.