Еве зошто е добро да станете рано наутро

Сподели со своите пријатели

Дали сте повеќе ноќен или утрински тип?

Loading...

Дали припаѓате на оние што се будат со „првите петли“?

Или сте оние кои „живеат“ само кога ќе падне ноќта?

Разликата помеѓу овие два вида дефинитивно постои, а според податоците од новото истражување, веројатно имате намален ризик да страдате од длабока депресија, доколку сте утрински тип на личност.

Сепак, треба да се има предвид дека, на пример, луѓето кои рано се будат може да имаат други здравствени или животни однесувања кои го намалуваат ризикот од депресија, јадат поздраво или редовно вежбаат.

 

 

Loading...

Нарушување на спиењето

Сите овие фактори, како и многу други, може да го објаснат намалениот ризик од депресија. Покрај тоа, самата депресија предизвикува нарушувања на спиењето, па може да биде дека депресијата е причина за не спиење ноќе, а не обратно. Новото истражување, сепак, нуди поубедливи докази дека порано легнување и рано будење може само по себе да обезбеди заштита од депресија, без оглед на другите фактори.

Студијата, објавена во научното списание JAMA Psychiatry, користи метод на истражување наречен Менделова рандомизација, што помага да се посочи причинско-последичната врска.

Научниците користеа две генетски бази на податоци со повеќе од 800.000 возрасни лица за да ја спроведат студијата на Мендел за рандомизација на циркадните ритми и ризикот од депресија. Тие имаа не само генетски податоци, туку и податоци за дијагноза на депресија и информации за тоа кога луѓето легнале и се разбудиле.

 

 

Помал ризик од заболување

Loading...

Исто така, истражувачите беа во можност да ја следат „околината за спиење“, што е корисна научна мерка за нечија тенденција за спиење. На пример, утринско лице кое има навика да легне во 22 часот и да се буди во 6 часот наутро, има средина на спиење од два часа наутро. Откриле дека за секоја пониска „средина за спиење“ има дури 23 проценти помал ризик од развој на голема депресија.

 


Leave a Reply