Еве што се случува со организмот откако ќе испиете газиран пијалок

Сподели со своите пријатели

Дали некогаш сте се запрашале што се случува во вашиот организам откако ќе испиете чаша од својот омилен газиран пијалок? Фармацевтот Нирај Наик предупредува дека една чаша газиран пијалок може да ви наштети многу помеќе од што мислиме и открива кои процеси се одвиваат во роганизмот од минута во минута откако ќе го испиете напитокот.

Loading...

Првите 10 минути

Телото во првите 10 минути е изненадено со голема количина на шеќер, но вие не чувствувате промени во вашиот организам благодарение на фосфорните киселини. Истовремено, газираниот пијалок кои сте го испиле ги „одзема“ витамините и минералите на вашиот организам.

По 20 минути

20 минути подоцна нивото на шеќерот во крв се зголемува и се предизвикува зголемено лачење на инсулин. Желудникот почнува да реагира и да го претвора шеќерот во залихи на масти.

По 40 минути

Во оваа време започнува апсорпцијата на кофеинот. Крвниот притисок расте, а желудникот реагира на тоа, па испраќа во крвото уште повеќе шеќер. Рецепторите за аднозин во мозокот сега се блокирани и спречуваат чувство на замор и поспаност.

45 минути подоцна

Loading...

Во телото се зголемува лачењето на допамин, кој предизвикува чувство на среќа. Се ова се случува и на личности кои користат хероин.

Еден час подоцна

Газираниот пијалок го голта метаболизмот, затоа што фосфорната киселина од пијалото се врзува со калциум, магнезиум и цинк во цревата, а големата количина на шеќер во вештачките засладувачи предизвикува зголемено лачење на калциум.

Освен сето ова, на забите ќе ви се појават дамки, посено ако често пиете газирани пијалоци, а забите после неко време ќе потемнат.