Еве што се случува доколку во зима возите со летни гуми

Сподели со своите пријатели

Во зима бројот на сообраќајни несреќи е шест пати поголем отколку во лето. Без разлика дали е снег, мраз, влажен снег или само вода на патот – во зима гумите се помалку прилепуваат и имаат значително намалени вкупни перформанси.

Loading...

За да се заштитите себеси, вашето семејство, вашиот автомобил и сите учесници во сообраќајот, затоа е неопходно да имате зимски гуми.

 

 

Зимските гуми според нивните својства се приспособуваат на пониски температури, подобро се лепат на подлогата и растојанието за сопирање е пократко при нагло сопирање, вели Милан Илиќ од Агенцијата за безбедност во сообраќајот.

„Прописите велат дека шарата мора да биде најмалку четири милиметри во обем и ширина. Исто така, важно е притисокот во гумите да биде соодветен, како што е пропишано од производителот“, објасни Илиќ.

Ограничувањето од седум степени е клучното ограничување кога гумата ги менува својствата и важно е возачите навреме да ги менуваат гумите на нивните возила.

Loading...

 

 

Според законот може да се користат гуми за сите сезони, но тоа се однесува пред се за возачи кои поминуваат помал број километри, што значи и до 7.000 километри годишно, во спротивно се препорачува гумите да се менуваат сезонски.

„Зимска гума во зимски услови има најдобри перформанси и најмало растојание за сопирање, како и летна во летниот период. Најдобро е да се користат гуми препорачани од производителот, а прашање на стил на возење е дали пошироко или ќе се користи потесна гума“, вели Илиќ.

 

 

Loading...

Во зимски услови се препорачува што помалку да се сопира, а брзината да се прилагоди на условите за возење и да се задржи растојанието.

„Летните гуми се стврднуваат во зимски услови и буквално се претвораат во пластика. Од друга страна, кога користите зимски гуми во лето, тие омекнуваат и се трошат повеќе, особено ако возите подинамично и поминувате повеќе километри“, изјави тој за РТС Милано. Илиќ од Агенцијата за безбедност во сообраќајот