ЕУ започнува нова истрага против Apple, Meta и Google

Сподели со своите пријатели

Apple, Meta и Google би можеле да бидат во неволја во Европа поради нивните обиди да се усогласат со Законот за дигитални пазари (DMA).

Loading...

Во центарот на истрагата е загриженоста дека Google, Alphabet и Apple не им дале доволно дозвола на „програмерите на апликации да ги насочуваат потрошувачите до понуди надвор од продавниците за апликации gatekeeper бесплатно“.

Европската комисија, во пресрет на овие истраги, навести можна истрага против Apple и Google.

Во јануари, Apple објави серија промени во App Store за усогласување со DMA, барајќи од него да овозможи алтернативни пазари за апликации на iOS во ЕУ и да им овозможи на програмерите да ги насочуваат корисниците кон платните системи од трети страни.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ЛЕТУВАЊЕ ВО ГРЦИЈА: Што (не)смеете да пренесете преку граница?

Во ажурирањата на Apple е вклучена нова „основна технолошка такса“ од 0,50 евра што програмерите ќе треба да ја плаќаат по корисник годишно по првиот милион инсталирани апликации.

Google, исто така, наплаќа такси од програмерите на ЕУ ако ја заобиколат Play Store.

Многу од ривалите на Apple ги критикуваа промените во App Store.

Некои, исто така, ги критикуваа надоместоците на компанијата за плаќања од трети страни во САД.

Loading...

ЕУ, можеби не е изненадувачки, внимателно следи како компаниите кои подлежат на правилата за DMA се усогласуваат со нив.

Вестите за широката истрага доаѓаат набргу откако американското Министерство за правда поднесе антимонополска тужба против Apple.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Коњ избегал од штала, па завршил на железничка станица: Пристојно си чекал воз (ВИДЕО)

Владата и повеќе од десетина држави го обвинија Apple за поттикнување монопол на мобилни апликации, тврдејќи дека компанијата им отежнува на конкурентите да се натпреваруваат со сопствени производи и услуги.

Според законот, ЕУ може да казни компанија до 10% од вкупниот годишен приход и до 20% за повторени прекршувања.

Ваквите казни би можеле да направат 2 милијарди долари што ЕУ неодамна го казни Apple поради наводното прекршување на iTunes и конкурентите на Apple Music како Spotify да изгледаат како џебна промена.