ЕУ внимателна за укинување на ограничувањата за патување во Кина

Сподели со своите пријатели

На состанокот на Комитетот за здравствена безбедност на ЕУ, на кој се разговараше за ситуацијата во земјите-членки, Европската комисија ги повика земјите-членки да ги координираат националните мерки поради заразите со Ковид-19 во Кина.

Loading...

Пред состанокот свикан од Комисијата, портпаролот Даниел Фери истакна дека на 7 декември се ажурирани препораките за слободно движење во ЕУ и патување во ЕУ.

Ограничувањата се укинати, но постои механизам кој може да се активира доколку е потребно.

„Доколку тоа го бара епидемиолошката ситуација, мерките поврзани со КОВИД-19 би можеле повторно да се воведат на координиран начин“, додаде тој.

Комисијата, исто така, истакна дека варијантата B.F7 на коронавирусот, која преовладува во Кина, веќе е присутна во Европа и дека бројот на инфекции „не е значително зголемен“.

Порталот Politico пишува дека европската комесарка за здравство, Стела Киријакидес, испратила писмо до земјите-членки со апел да ги оценат нивните национални практики во однос на геномскиот надзор на вирусот, да го зголемат капацитетот и да вршат мониторинг на отпадните води, вклучително и отпадот. вода од аеродромите.

„Ако се појави нова варијанта на вирусот САРС-КоВ2, било во Кина или во ЕУ, мора да го откриеме рано за да бидеме подготвени брзо да реагираме“, напиша Киријакидес во писмото.

Во исто време, таа најави дека Комисијата подготвува препораки за земјите-членки и ги повикува да бидат внимателни во врска со укинувањето на ограничувањата за патување во Кина што ќе стапат на сила на 8 јануари.

Loading...

Таа смета дека кинеските епидемиолошки податоци не се веродостојни, дека бројот на вакцинирани лица е низок и дека не постои еквивалентност меѓу кинеските и европските сертификати за вакцини за Ковид-19 или за закрепнување.

Италија е првата земја што повторно го воведе задолжителното тестирање за КОВИД за патниците од Кина, но здравствените власти соопштија дека не е откриена нова варијанта на коронавирусот кај патниците од Кина и дека геномското секвенционирање на позитивни случаи ја покажало само варијантата Омикрон.