ЕУ: Усвоени нови правила за намалување на стакленички гасови

Сподели со своите пријатели

Европскиот совет и Европскиот парламент постигнаа привремен политички договор за посилни цели за намалување на емисиите на гас за земјите-членки, како дел од таканаречената регулатива за споделување на напорите.

Loading...

Целта на договорот постигнат синоќа е намалување на емисиите на стакленички гасови на ниво на ЕУ за 40 отсто, во споредба со 2005 година, за секторите кои не се опфатени со системот за тргување со емисии на ЕУ.

Тие вклучуваат патен и домашен поморски транспорт, градежништво, земјоделство, отпад и мали индустрии.

Тие се заеднички одговорни за околу 60 отсто од емисиите на стакленички гасови во ЕУ.

Претседателот на Советот на Унијата, чешкиот министер за животна средина Маријан Јуречка, изјави дека му е драго што е постигнат брз договор токму на време за COP27.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Тројца полицајци ранети во напад на бомбаш самоубиец во Индонезија

„Ова ќе и овозможи на ЕУ да му покаже на светот дека сериозно има намера да ги намали емисиите, во согласност со нејзините обврски од Парискиот договор за одржување на глобалното затоплување на безбедно ниво. Наша одговорност е да ја зачуваме нашата планета за сите идни генерации“, вели министерот.

Јуречка наведува дека договорот ги зема предвид можните непредвидени настани кои влијаат на емисиите.

„Во тој случај, Советот на ЕУ и Европскиот парламент можат да ги ажурираат траекторите на линеарните емисии за секоја земја-членка до 2025 година“, рече тој.

Loading...

Договорот им дозволува на земјите-членки да „позајмуваат“ дозволи за емисии и да купуваат и продаваат дозволи за емисии меѓу себе, но тоа ќе биде ограничено на 10 проценти од нивните годишни распределби на емисиите за периодот од 2021 до 2025 година и 15 проценти за периодот од 2026 година. до 2030 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Банди го зазедоа Хаити: Силуваат жени, мачат мажи со стопена пластика

Европската комисија ќе мора да ги објави активностите што ги презеле земјите-членки за да ги постигнат целите во обид да обезбедат транспарентност.