ЕУ отвора нова истрага против Мета

Сподели со своите пријатели

Европската унија се подготвува да покрене нова истрага против Мета поради нејзиното справување со содржини поврзани со изборите.

Loading...

Деталите од истрагата би можеле да бидат објавени „подоцна оваа недела“.

Европските функционери, наводно, се загрижени поради „лажната реклама и политичка содржина“.

Според извештаите, ЕУ, исто така, изразила загриженост поради „напорите на Русија да ги поткопа претстојните европски избори“ и другите кампањи за странско мешање.

ЕУ треба да одржи парламентарни избори во јуни.

Доколку се утврди дека некоја компанија го прекршила европскиот Закон за дигитални услуги, може да се соочи со високи казни.

Официјалните претставници на ЕУ се исто така „особено загрижени“ за планот на Мета да ја затвори алатката CrowdTangle во август.

Алатката е широко користена од истражувачите со години за да проучува како содржината се шири на Facebook и Instagram.

Loading...

Истражувачите и група за проверка на факти потпишаа отворено писмо до компанијата минатиот месец во кое се вели дека исклучувањето на алатката пред десетици глобални избори е „директна закана“ за напорите за изборен интегритет ширум светот.

„Имаме добро воспоставен процес за идентификување и ублажување на ризиците на нашите платформи“, рече портпаролот на Мета.

„Со нетрпение очекуваме да ја продолжиме нашата соработка со Европската комисија и да обезбедиме дополнителни детали за оваа работа.“

Во меѓувреме, ЕУ исто така ја истражува Мета за нејзиниот план за претплата без реклами достапен за европските корисници.

Таа истрага, која би можела да трае до една година, ќе испита дали компанијата за социјални медиуми го прекршила Европскиот закон за дигитални пазари со тоа што не им понудила на корисниците „вистинска алтернатива“ да се откажат од собирањето податоци.