Ерозија на демократијата во демократските земји

Сподели со своите пријатели

Половина од светските демократски земји доживуваат ерозија на демократијата, влошена од војната во Украина и економската криза, се вели во извештајот на меѓународна тинк-тенк во средата.

Loading...

– Сега гледаме исклучително силни пречки за демократијата, засилени со политичките последици од економската криза што започна со пандемијата и економските последици од војната во Украина – изјави за AFP Кевин Касас-Замора, генерален секретар на Меѓународната IDEA.

– Кредибилитетот на изборите можеби е доведен во прашање. Можеби е нападнато владеењето на правото. Можеби граѓанскиот простор е ограничен – објасни тој.

Бројот на демократии со најдемократска ерозија – група на таканаречени „уназадени “ земји што ги вклучува САД од минатата година – се зголеми од шест на седум во 2022 година со додавањето на Ел Салвадор на листата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Светот е опасно неподготвен за идни пандемии

Останатите се Бразил, Унгарија, Индија, Маурициус и Полска.

Касас-Замора ги издвои САД како посебна загриженост.

– Многу сум загрижен за тоа што го гледаме во САД – рече тој.

Земјата се соочува со политичка поларизација, институционална дисфункција и закани по граѓанските слободи, се вели во извештајот.

Loading...

– Засега е сосема јасно дека треската не заврши со изборот на новата администрација – рече тој, посочувајќи на „зголемените нивоа на поларизација (и) обиди да се поткопа кредибилитетот на изборните резултати без никакви докази за измама“.

Касас-Замора истакна дека САД, исто така, направиле „видлив чекор наназад“ во сексуалните и репродуктивните права, „што е извонредно затоа што повеќето земји, речиси сите други земји, одат напред во однос на проширување на сексуалните и репродуктивните права“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Талибанците не дозволуваат жените да одат на факултет

– САД се движат наназад – рече тој.

Од 173 земји вклучени во извештајот на Меѓународниот IDEA, 104 беа демократски, а 52 беа во опаѓање.

Во меѓувреме, бројот на земји што се движат кон авторитаризам, 27, беше повеќе од двојно поголем од бројот што се движат кон демократија, 13.

Речиси половина од сите авторитарни режими станале порепресивни во 2022 година, при што Авганистан, Белорусија, Камбоџа, Коморите и Никарагва беа означени како „голем пад“.

Во Азија, каде што само 54 отсто од луѓето живеат во демократија, авторитаризмот е сè поинтензивен, се наведува во извештајот, додека Африка, и покрај бројните предизвици, останува „отпорна“ наспроти нестабилноста.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Папата ги повика Израелците и Палестинците да ја прекинат спиралата на смртта