ЕПОХАЛНО ОТКРИТИЕ! Може ли крвта на младите да го одложи процесот на стареење?

Сподели со своите пријатели

Некои биотехнолошки компании развиваат лекови и инфузии дизајнирани за чистење на „зомби“ клетки и метаболичко „ѓубре“ што се акумулира во организмот со текот на годините.

Loading...

Шпанската компанија Грифолс се надева дека ќе извлече нешто многу вредно од крвната плазма на млади волонтери – збир на молекули кои би можеле да го променат процесот на стареење. Се повеќе пари се вложуваат во истражување за можностите за запирање на процесот на стареење и подмладување, а според некои изјави станува збор за милијарди долари.

 

 

 

На почетокот на оваа година, Грифолс потпиша договор за купување на Алкагест, компанија основана од неврологот Тони Вис-Кореј од универзитетот Стенфорд, кој заедно со Саул Вајлд откриле во научните трудови објавени во 2011 и 2014 година дека крвта на млади глувци има очигледно чудесни ефекти на мозокот на постарите глувци.

Откритието е поддржано од истражување наречено гени, кое се обидува да ги разбере молекуларните и клеточните механизми што стареењето го прават главен фактор на ризик и двигател на вообичаените хронични состојби и болести во староста, според Националниот здравствен институт, кој пренесува Newsweek.

Loading...

Во последните шест години, Алкаест идентификувал повеќе од 8.000 протеини во крвта што потенцијално ветуваат терапии. Напорите на Алкагест и Грифолс резултирале со најмалку шест испитувања во фаза II, кои се завршени или се во тек, за лекување на широк спектар на болести поврзани со стареењето, вклучувајќи Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

 

 

Алкаест и другите медицински стартапи сигнализираат промена во размислувањето за некои болести со кои се соочува човештвото. Тие се фокусираат на единствениот најголем фактор на ризик од сите: човечко стареење.

Нивната цел е да го „хакираат“ самиот процес на стареење и, во тој процес, да го одложат или спречат појавата на многу болести кои се најмногу поврзани со стареењето.

Идејата дека стареењето и болестите одат рака под рака, се разбира, не е ништо ново. Нова е новооткриената доверба на научниците дека „стареењето“ може да се мери, коригира и контролира.

Резултатот од овој начин на размислување е поплава од инвестиции и експлозија на истражувања за тоа што точно не е во ред во човечкото тело како што старее.

Loading...

Неколку месеци пред пандемијата, инвеститорите издвоија милијарди долари за финансирање на биотехнологијата насочена кон комерцијализација на новата наука.

 

 

Некои биотехнолошки компании развиваат лекови и инфузии дизајнирани за чистење на „зомби“ клетки и метаболичко „ѓубре“ што се акумулира во организмот со текот на годините.

Други се надеваат дека ќе внесат нова сила на клетките или дека ќе го стимулираат телото на корисни дејства со додавање на нејасни хормони или протеини, чие ниво се намалува како што старееме.

НИА, предводена од Ричард Хоџис, неодамна објави дека планира да потроши околу 100 милиони УСД во следните пет години за истражување насочено кон разбирање на „стареењето на клетките“.

 

Loading...

 

„Немате идеја колку луѓе се заинтересирани да инвестираат пари во долговечноста. Станува збор за милијарди долари “, рече Нир Барзилаи, директор на Институтот за истражување на стареење на медицинскиот колеџ Алберт Ајнштајн на универзитетот Јешива.
Огромното мнозинство од овие напори сè уште е во предклинички развој, но прашањето е што може да се случи ако овие подготовки навистина ги исполнат своите ветувања: Дали сиромашните млади луѓе ќе бидат принудени да ја продадат својата крв на постарите милијардери?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *