Епл ја загуби тужбата за патент, мора да плати 500 милиони долари

Сподели со своите пријатели

Кога станува збор за големите компании, тужбите за патенти се нешто со што се среќаваат доста често. Обично, ваквите работи се решаваат надвор од судот, ако има реална потреба, или излегува дека помалите компании само се обиделе да исцедат пари.

Loading...

Една од најпознатите тужби во врска со кражбата на патент е онаа што е поведена во 2014 година.

ВирнетХ, во таа судска постапка, тврди дека Епл украл одредени идеи и ги вклучил во своите производи.

Се покажа дека ВирнетХ е во право, со оглед на пресудата според која Епл мора, во име на компензација, да им исплати неверојатни 502,8 милиони долари.

Гигантот од Купертино, се разбира, не беше премногу среќен поради ова, бидејќи половина милијарда долари се многу дури и за толку голема компанија.

Затоа тие поднесоа жалба до Федералниот суд во Тексас, со барање или да се поништи оваа пресуда, или да се закаже ново судење, тврдејќи дека ниту еден разумен судија не барал толку голема компензација.

Секако не е лесно да се раздели некој од толку многу пари, па затоа не е ни чудо што Apple се обидува на секој начин да најде алтернатива или целосно да ја поништи пресудата.

Патем, ова е втор пат во рок од десет дена гигантот од Купертино да плати судска отштета, бидејќи веќе е одлучено тие да треба да им плаќаат на корисниците 113 милиони долари поради намерно забавување на уредот.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *