Елизбаета е главна сега, но Британија некогаш имала три кралици истовремено

Сподели со своите пријатели

Кралицата Елизабета Втора е монарх со најдолг стаж во британската историја.

Loading...

Елизабета станала кралица на денот на смртта на нејзиниот татко Џорџ Шести, на 6 февруари 1952 година. Таа била крунисана во јуни 1953 година.

Сепак, на денот кога станала кралица (наследникот станува крал веднаш по смртта на владеачкиот монарх) Кралицата Елизабета била една од трите живи кралици на Велика Британија.

Еден од симболите на таа историска година е фотографија од погребот на кралот Џорџ Шести, на која се наоѓаат три кралици во црно – мајката на кралот, неговата сопруга и неговата ќерка која го наследи.

 

 

Според тоа, на сликата се наоѓаат двајцата консорти на кралицата и кралицата монарх, Елизабета Втора.

Loading...

Најстарата кралица Мери (Марија од Тек) ги надживеала сопругот Џорџ В. и нејзиниот син Џорџ Шести. Во времето на смртта на нејзиниот син, таа станала баба на новата кралица Елизабета Втора.

Нејзината снаа Елизабета (мајка на кралицата Елизабета Втора) од смртта на нејзиниот сопруг Џорџ Шести стана мајка кралица, а Елизабета стана кралица на Велика Британија.

Сите три кралици биле живи една година по смртта на Џорџ Шести.

 

 

Кралицата Мери починала два месеци пред крунисувањето на нејзината внука Елизабета Втора.

Мајката кралица била жива до нејзината 102 година. Таа починала во март 2002 година.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *