Египет: Откриена статуа која наликува на сфинга, како и делови од светилиште

Сподели со своите пријатели

Во близина на еден од најдобро зачуваните древни египетски храмови во јужен Египет, археолозите дошле до интересни откритија.

Loading...

Едно од нив вклучува статуа во форма на сфинга, за која постои сомневање дека е познат римски император.

На 55 километри од Луксор во Египет се наоѓа храм во Дендера.

Еден од најпознатите и најдобро зачуваните древни египетски храмови, кој некогаш бил посветен на Хатор, божица која, според некои анализи, била почитувана уште од праисторијата.

 

 

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најмал остров во светот: На него има само една куќа и дрво (ВИДЕО)

Во исто време, ова се совпаѓа и со сознанијата до кои дошле археолозите проучувајќи го храмот, кој потекнува од периодот на Птоломеј, но бил изграден врз остатоци од постари градби – најверојатно од Старото Кралство.

Loading...

Египетското Министерство за антиквитети сега објави дека во негова близина е откопана статуа слична на сфинга, како и остатоци од светилиште.

Она што е особено интересно за статуата која се чини дека е насмеана е тоа што најверојатно е направена по моделот на римскиот император Клаудиј – за кој се знае дека го проширил своето владеење во северните делови на Африка помеѓу 41 и 54 н.е. д.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најмал остров во светот: На него има само една куќа и дрво (ВИДЕО)

Покрај тоа, во негова близина е откриена и камена плоча со натписи со демотско и хиероглифско писмо од римската ера.

 

 

Покрај плочата со натпис, светилиштето вклучувало и платформа на која се наоѓала крштение од кал од византискиот период, што укажува на тоа дека тој бил во употреба подолг временски период.

Засега се чекаат резултатите од анализата на натписите на плочата да кажат нешто повеќе за наодите, со напомена дека статуата е многу помала од Големата Сфинга која се наоѓа во Гиза.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најмал остров во светот: На него има само една куќа и дрво (ВИДЕО)