Здивот со мирис на лук може да убие каква било желба за разговор, а камоли за интимност.
Неприфатливо е да мирисаме на лук, дури за некои е одбивно. Но, сепак не можете и да се откажете од корисниот зеленчук. Што да правите?
Дуњата е богата со витамини и помага да го подобрите здравјето
Постојат неколку видови храна кои го инхибираат мирисот на лук многу успешно. Кои се тие?
Ореви
Џвакајте неколку сурови ореви. Соединенијата во оревите се поврзуваат со оние кои формираат луков здив и се неутрализираат меѓусебно. Многу поефикасно е од мастика за џвакање, што само го прикрива луковиот мирис, но не го блокира.
Ментол листови
Суровите ментол ливчињата се исто така добар начин да се справите со лукот во здивот. Добра работа вршат исто свежите листови зелена салата, босилек или напивка од зелен чај. Тие ја намалуваат значително концентрацијата на луковите соединенија во дигестивниот тракт.
Храната која е со висока содржина на шеќер
Jаболка
Истражувањата покажуваат дека јаболковатат кора го намалува мирисот на лук во рок од половина час по консумацијата. Ако јадете лук на ручек, имајте на ум едно јаболко за десерт. За најдобар ефект каснете истовремено комбинација од едно јаболко и неколку листови нане или марула.
Спанаќ
Полифенолите во спанаќот, помешани со луковите остатоци во усната шуплина и желудникот прават чуда. Тие се поврзуваат со сулфурни соединенија на алицина (активна состојка во лукот) и го запираат луковиот здив.
6 начини на кои сусамот ве прави здрави
Mагдонос
Магдоносот е многу ароматична билки, која исто така е богата со фенолни соединенија. Џвакајте неколку ливчиња свеж магдонос откако сте каснале лук. Можете да ги консумирате и истовремено. Така навреме ќе го неутрализирате мирисот на лук.
Mлеко
Млекото го гаси пожарот во устата при потрошувачка на топла храна. Таа има и својство да го “угаси” неподносливиот здив со мирис на лук. Препорачливо е да пиете полномасно млеко, бидејќи тоа има најсилни својства благодарение на корисните масти и протеини во составот.