Еден од првите златници во Британија пронајден во полјана: Вреди 400.000 фунти!

Сподели со своите пријатели

Ретка монета на кралот Хенри III од 1257 година е откриена во поле во Девон како еден од „првите златни монети во Англија“.

Loading...

Тоа е еден од првите златни монети на Англија. Откриен е со помош на детектор за метал и неговата проценета вредност е 400.000 фунти.

Вилијам од Глостер ковал монета на кралот Хенри III околу 1257 година од злато увезено од Северна Африка.

Колекционерите веруваат дека ова е првиот „вистински“ портрет на англискиот крал на тронот од времето на владеењето на Вилијам Освојувачот.

Познато е дека има само осум монети, а речиси сите се во музеи.

Минатиот септември детекторот го открил ова „мало богатство“, чиј дијаметар е нешто помалку од три сантиметри на земјоделско земјиште во Девон.

Трагачот, кој сакал да остане анонимен, не можел ни да замисли колку редок е овој пронајдок додека не ја објавил својата фотографија на Фејсбук, каде паричката ја забележал специјалист од аукциската куќа „Спинк“ во Лондон.

Монетата беше проценета на 400.000 фунти пред аукцијата, а претходните примероци беа продадени за повеќе од 500.000 фунти.

Loading...

„Монетата е пронајдена на непристапен терен и лесно можела да остане незабележана. Сега е зачувана за идните генерации да уживаат, а тоа што јас бев тој што го открив е среќа. Тој ден ми се исполни желбата и имам среќа. Се чувствувам должен да им се извинам на сите други детектори кои бараат и фантазираат“, рекол пронаоѓачот.

На монетата е прикажан портрет на крунисаниот Хенри III. Биле исковани вкупно 52.000 монети. Кога умрел Хенри III, речиси сите биле стопени.

Кралот Хенри III (1207-1272), син на кралот Џон, владеел со Англија од 1216 до 1272 година, што било едно од најдолгото владеење во англиската историја.