ECDC предупредува на зголемен ризик од болести што ги пренесуваат комарците

Сподели со своите пријатели

Со трендот на затоплување, сè почестите и сериозни топлотни бранови и поплави во Европа и сè подолгите и потопли лета, условите за ширење на инвазивни видови комарци кои носат болести стануваат се поповолни, изјави Европскиот центар за превенција и контрола на болести ( ECDC) предупреди денеска.

Loading...

Видот на комарци Aedes albopictus, познат носител на вирусите чикунгуња и денга, се етаблира понатаму на север и запад во Европа, истакнува ECDC.

Комарецот Aedes aegypti, за кој е познат по тоа што ги пренесува вирусите на денга, жолта треска, чикунгуња, зика и западен нил, се етаблира на Кипар од 2022 година и може да продолжи да се шири во други европски земји.

Европа се соочува со тренд на затоплување каде топлотните бранови и поплавите се почести и посилни, а летата стануваат подолги и пожешки, што создава поповолни услови за инвазивните видови комарци како што се Aedes albopictus и Aedes aegypti.

„Ако вака продолжи, можеме да очекуваме повеќе случаи, а можеби и смртни случаи“

Пред десет години, во 2013 година, комарецот Aedes albopictus живееше во 8 земји на ЕУ и земјите од Европската економска област (ЕЕА).

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ХАОС: Ја отвори вратата од авионот и скокна на пистата (ВИДЕО)

Оваа година комарецот е присутен во 13 земји.

„Во последниве години видовме географско ширење на инвазивни видови комарци во претходно незасегнатите области во ЕУ/ЕЕА“, рече Андреа Амон, директор на ECDC.

„Ако вака продолжи, можеме да очекуваме повеќе случаи, а можеби и смртни случаи од болести како што се денга, чикунгуња и западнонилска треска. Напорите мора да се фокусираат на начините за контрола на популацијата на комарци, зголемување на надзорот и спроведување на мерки за лична заштита“.

Loading...

Во 2022 година, во ЕУ/ЕЕА беа пријавени 1.133 човечки случаи и 92 смртни случаи од инфекција со вирусот на Западен Нил, од кои 1.112 беа локално заразени во 11 земји, што е најголем број случаи од врвот на епидемијата во 2018 година.

Локално заразени случаи пријавија Италија (723), Грција (286), Романија (47), Германија (16), Унгарија (14), Хрватска (8), Австрија (6), Франција (6), Шпанија (4) , Словачка (1) и Бугарија (1).

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Австрија воведува еднодневна дигитална вињета, а 10-дневната вињета поскапува

Денга инфекција

Во 2022 година, 71 случај на локална инфекција со денга беа регистрирани во континенталниот дел на ЕУ/ЕЕА, што е еднакво на вкупниот број пријавени случаи помеѓу 2010 и 2021 година.

Локални инфекции со денга беа пријавени од Франција (65 случаи) и Шпанија (6 случаи).

Одржливите начини за контрола на популацијата на комарци вклучуваат отстранување на изворите на стоечка вода каде што се размножуваат комарците, користење еколошки ларвициди и промовирање на свеста на заедницата за контрола на комарците.

Мерките за лична заштита вклучуваат употреба на мрежи против комарци (по можност мрежи обработени со инсектициди) или спиење и одмор во затворени или климатизирани простории, користење на прозори, носење облека што покрива поголем дел од телото и употреба на средства за заштита од комарци.

Подигнувањето на свеста кај јавноста, здравствените работници и патниците за болестите што ги пренесуваат комарците е исто така важно.

Денгата е вирусна инфекција предизвикана од вирусот на денга, кој се пренесува на луѓето со каснување од заразени комарци.

Loading...

Болеста се пренесува преку комарците Aedes (особено Aedes aegypti на глобално ниво и Aedes albopictus во Европа), кои се размножуваат во или околу човечките живеалишта.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Франција забранува пушење на плажи, паркови и други јавни места

Околу 80 проценти од инфекциите со вирусот на Западен Нил кај луѓето се асимптоматски

Денгата е ендемична во повеќе од 100 земји во Африка, Америка, Јужна и Југоисточна Азија и регионот на Западен Пацифик.

Инциденцата на денга треска драстично се зголеми во светот во последните децении.

Вирусот на Западен Нил се пренесува меѓу птиците преку каснувања на заразени комарци Culex и, патем, луѓето и другите цицачи (на пример, коњите) можат да се заразат. Околу 80 проценти од инфекциите со вирусот на Западен Нил кај луѓето се асимптоматски.

Западнонилската треска е најчеста клиничка презентација и се карактеризира со ненадеен почеток на симптоми кои може да вклучуваат главоболка, малаксаност, треска, мијалгија, повраќање, осип, замор и болка во очите.

Постарите лица и имунокомпромитирани се изложени на поголем ризик од развој на невроинвазивна болест на Западен Нил, која може да биде фатална. Не постои специфична профилакса или третман против болеста кај луѓето.