ЕЦДЦ: Итно да се спречи преоптоварувањето на здравствените системи во Европа

Сподели со своите пријатели

Европските влади мора да преземат итни мерки насочени кон јавното здравство за да се спречи преоптоварувањето на здравствени системи со зголемување на бројот на лица заразени со Ковид-19, соопштии денеска Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ).

Loading...

Ранливоста на популацијата кон инфекции е сè уште висока, нивото на имунитет е пониско од 15 проценти во повеќето области, а вкупната стапка на смртност се зголемува повеќе од еден месец, наведува ЕЦДЦ во ажурираната проценка на ризикот.

„Влијанието во однос на притисокот врз здравствените услуги и смртноста станува сè поочигледно, изјави директорката на ЕЦДЦ, Андреа Амон.

Според неа, „со високото ниво на пренос во заедниците, заштитата на ранливите лица станува сè потешка“.

Пандорка Арсовска-Гацова


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *