ЕБУ забрани Русија да учествува на Евровизија

Сподели со своите пријатели

Извршниот одбор на ЕБУ ја донесе одлуката врз основа на денешната претходна препорака на раководното тело на Евровизија, Референтната група, врз основа на правилата на настаните и вредноста на ЕБУ.

Loading...

Препораката на Референтната група беше поддржана и од Телевизискиот комитет на ЕБУ.

Одлуката ја одразува загриженоста дека, во светлината на кризата без преседан во Украина, вклучително и руската апликација на овогодинешниот натпревар ќе доведе до лоша репутација за конкуренција.

Пред оваа одлука, ЕБУ одвои време да се консултира опширно со своето членство.

ЕБУ е аполитичен член на радиодифузерите посветени на одржување на вредноста на јавниот сервис.

„Остануваме посветени на заштитата на вредностите на културниот натпревар кој промовира меѓународна размена и разбирање, ја обединува публиката, ја слави различноста преку музика и ја обединува Европа на една сцена“, се вели во соопштението.

 

Loading...