ДВОРЕЦОТ МИР ВО БЕЛОРУСИЈА КРИЕ ТУРБУЛЕНТНО МИНАТО: Преживеал од Втората светска војна, бил напуштен скоро еден век!

Сподели со своите пријатели

Дворецот Мир се наоѓа во градот Мир во Белорусија и е изграден во готско-ренесансен стил на крајот на 15 век.

Loading...

Големиот комплекс го носи името на градот Мир во една од најинтригантните земји во Европа.

Изградбата на замокот ја започнал војводата Илинчич во готски стил со квадратни sидови и кули во аглите.

 

 

Имало пет кули високи 25 метри и sидови дебели три метри, кои го чувале градот сè додека не изумрела династијата Илинчич.

Бидејќи бил напуштен скоро цел век и претрпел сериозни штети за време на Наполеоновиот период, тој бил реконструиран во 19 век.

Loading...

Во 1568 година го презел принцот Доминик Раџивил, кој е заслужен за денешниот раскошен изглед на замокот.

Тој го реконструирал и проширил, најпрво во ренесансен стил, а потоа и во барокен стил.

Додадени се балкони, завеси и некои украси во духот на ренесансата.

На почетокот на 19 век, замокот станал сирак. Неговиот сопственик бил убиен во војната, а замокот бил оштетен за време на битката за Мир. Поминал од рака на рака, а во Втората светска војна доживеал се и сешто.

 

 

Прво ја преживеа советската окупација на Полска, а потоа и германската инвазија на Советскиот сојуз во 1941 година. За време на германската окупација, тоа било претворено во еврејско гето во кое биле приведени 800 Евреи.

Loading...

За време на летото 1942 година, тие организирале востание и 250 од нив успеале да избегаат. Судбината на другите е, за жал, позната.
Кога завршила Втората светска војна, жителите на градот Мир, кои останале без покрив над главата за време на војната, го нашле својот нов дом во замокот.

Во следните 20 години замокот бил засолниште за бездомници, сè додека конечно не биле згрижени во 1960-тите.

Замокот Мир конечно дојде на свое.

Во декември 2000 година, дворецот, добил светско признание: УНЕСКО го вклучи на списокот на светско наследство во Европа.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *