Две балкански земји се вооружуваат со авиони Ф-16

Сподели со своите пријатели

Романија и Бугарија одлучија да нарачаат дополнителни повеќенаменски борбени авиони Ф-16 за нивните вооружени сили, така што вкупниот број на тие авиони што ќе ги имаат двете држави порасна на 65 авиони.

Loading...

Според порталот Balkan Security Network, истиот ден – 4 ноември, Романија потпишала договор за набавка на 32 користени авиони Ф-16 од норвешки вишоци, додека бугарскиот парламент одобри купување на осум нови авиони од овој тип од Соединетите Американски Држави.

Романија веќе има 17 авиони Ф-16, а Бугарија чека да добие уште осум Ф-16.

„Сега вкупниот број на сите Ф-16 на Балканот (без Грција) се зголеми на 65 модерни борбени авиони во три различни варијанти со двајца корисници“, пишува порталот.

Во текстот се потсетува дека Романија првично набави 17 авиони Ф-16 од португалски вишоци, како прв чекор во процесот на замена на стариот авион МиГ-21.

Во моментот на купувањето, авионите беа на половина пат од користениот век со приближно 4.000 часа лет по примерок, а станува збор за модернизирани авиони кои можат да носат модерно оружје.

Сега земјата потпиша договор со норвешката влада за купување на 32 користени авиони за 388 милиони евра. За тие пари, покрај авионот, ќе добијат и неколку резервни мотори и делови и алати за одржување и обука на техничари.

Првиот F-16 романското воздухопловство ќе го добие во четвртиот квартал на 2023 година, а сите ќе бидат во пописот на новиот корисник во текот на 2024 година.

Loading...

„Авионите беа изградени во првата половина на осумдесеттите, но постојано се подобруваа и Норвежаните се обидоа да ги интегрираат новитетите развиени за помладите варијанти на F-16. Во нивната сегашна конфигурација, норвешките F-16 се модерни борбени платформи и ќе останат во романската авијација најмалку десет години“, се додава.

Бугарија, исто така, се определи за Ф-16 како и Романија, но за сосема нови авиони Блок 70/72 со едно и две седишта. Првиот од осумте претходно нарачани авиони ќе пристигне во 2025 година.

„Во меѓувреме отворено е прашањето за продолжување на набавките до комплетирање на една ескадрила. По многу политички и медиумски турбуленции, таа беше пробиена на 4 ноември во Собранието и беше одобрена нарачката за уште осум авиони“, пишува порталот.

Цената на првата транша е 1,1 милијарди долари, а на новата 1,3 милијарди долари. Разликата во цената се однесува на набавка на дополнително оружје воздух-земја.

„Рокот за добивање дополнителни авиони ќе биде 2027 година. За бугарската авијација Ф-16 се долгорочно решение бидејќи нивниот ресурс е 12.000 часа. За споредба, ресурсот на МиГ-29 по ремонт е 10 години или 700 часа“, се вели во текстот.