Дронови доставуваат медицински материјали во зафрлените делови на Шкотска

Сподели со своите пријатели

Водафон е многу активен во исполнувањето на потенцијалот на беспилотни летала, особено во Велика Британија.

Loading...

Во текот на јануари минатата година, што е време пред пандемијата на коронавирусот, таа компанија веќе обезбеди информации за резултатите од тестовите во оваа област.

Овие резултати покажаа дека повеќето Британци ја поддржуваат употребата на беспилотни летала при обезбедување на итна медицинска помош, истакнувајќи дека тие мора да бидат правилно регулирани.

 

 

Во тоа време, не беше познато што ќе следи во текот на следните неколку месеци, што го забрза развојот на беспилотни летала во здравствениот сектор.

До јули минатата година, Водафон Велика Британија соработувајќи со Skysports и Deloitte за да го истражат потенцијалот на беспилотните летала поврзани со 4G, кои имаат за цел да доставуваат медицински материјали во изолирани делови на Шкотска.

Loading...

Следниот чекор бил да се добие дозвола од надлежниот орган, Агенцијата за цивилно воздухопловство. Тоа било постигнато и приказната може да продолжи понатаму.

Можноста за беспилотни летала може дополнително да се тестира, па откриено е дека тие можат да летаат континуирано до 64 километри додека носат до три килограми медицински материјали.

Ова постигнало многу, бидејќи во спротивно истите залихи ќе се доставуваа до изолираните делови на Шкотска за околу 36 часа, додека сега трае само 15 минути.

 

 

Ваквите резултати го натерале Водафон да спроведе испорака на беспилотни летала во овој поглед низ Велика Британија, но властите прво мора да го одобрат тоа.

Што може да се случи по прегледувањето на резултатите од штотуку завршениот тримесечен пробен период.

Loading...

После тоа, амбициите на Водафон можеле да се исполнат и беспилотните летала може да се покажат идеални во различни сценарија, не само во оние поврзани со здравствената заштита.

Се разбира, сè уште сме далеку од ситуација кога би можеле да гледаме беспилотни летала кои испорачуваат разни материјали, но главните чекори се преземени и пандемијата на коронавирусот секако помогна.

Leave a Reply