Драматично опаѓа подготвеноста на Американците да примат вакцина против новиот коронавирус

Сподели со своите пријатели

Според најновата анкета на Галуп, подготвеноста на Американците да примат вакцина против новиот коронавирус се намали на 50 отсто кон крајот на септември. Тоа е драматичен пад од 11 поени од претходниот месец.

Loading...

Републиканците сега се повеќе подготвени да бидат вакцинирани, додека демократите и независните станаа се посомничави.Тие резултати ги следат најавите на претседателот Трамп дека тој се залага за вакцина против коронавирус пред изборите и дека ова намалување од 11 отсто е знак дека вакцината е исполитизирана, јавија американски медиуми.

Овој временски рок е малку веројатен бидејќи ФДА објави упатство за вакцини што бара од производителите на лекови да ги следат учесниците во клиничкото испитување за просек од два месеци откако ќе ја добијат последната доза.

Намалувањето се должи на тоа што многу Американци ја губат довербата во процесот на одобрување на вакцината. Според Галуп, тие нема да примат вакцина одобрена од ФДА „токму сега“ поради Трамп.

Од почетокот на август, младите возрасни се постојано попозитивни во однос на примањето вакцина отколку возрасните и возрасните.

Мажите – 12 отсто повеќе би примиле вакцина  отколку жените. Најновата анкета покажа дека 56 отсто од мажите наспроти 44 отсто од жените велат дека би ја примиле вакцината.

Анкетата покажа дека родители на малолетници имаат помала веројатност да се вакцинираат себеси отколку луѓекои не се родители – 44 отсто наспроти 52 отсто.

Златко Шумковски

Loading...

Leave a Reply