ДОКТОР ТВРДИ: Овие сигнали јасно покажуваат дека нешто не е во ред со вашиот црн дроб!

Сподели со своите пријатели

Црниот дроб е многу важен орган, бидејќи влијае на здравјето на сите други органи и воопшто на целиот организам.

Loading...

Црниот дроб ја филтрира крвта, отстранувајќи ги штетните токсини од телото. Во исто време, црниот дроб учествува во варењето и производството на одредени ензими, затоа е потребно да се грижите за неговото здравје. „Тој е најважниот орган“, вели д-р Харисон.

Она што предизвикува најголеми проблеми со црниот дроб се всушност оние токсини кои долго време остануваат во овој орган. Кога процесот на прочистување се забавува, тогаш се појавуваат компликации. Според Глобалниот институт за црн дроб, има околу 100 различни заболувања на црниот дроб.

На прв поглед, не би поврзале некои тивки знаци со сериозен проблем, но некои од нив всушност јасно укажуваат на можна причина. Прочитајте подолу кои сигнали не треба да ги игнорирате:

 

 

Црна акантоза

Loading...

Болестите на црниот дроб често може да се манифестираат преку разни промени во кожата, а една од нив е црна акантоза. Тоа е ретка болест. Харисон го опишува како појава на темни дамки во пределот на вратот.

Изразени вени во форма на пајакова мрежа

Ова е уште еден симптом на кој треба да се обрне внимание, според др. Харисон. Тие можат да се појават како нови црвеникави линии на лицето и вратот.

Жолтица

Д-р Харисон верува дека како што се влошува болеста на црниот дроб, пациентот може да развие жолтица.

Оток на стомакот

Ова е уште еден симптом на прогресивно заболување на црниот дроб – зголемување на обемот на половината или отекување на стомакот во голема мера, вели лекарот.

 

Loading...

 

Не можете да го запрете чешањето

Болен црн дроб може да предизвика чешање по целото тело.

– Со сигурност не ја знаеме вистинската причина, но се претпоставува дека може да биде поврзано со нивото на жолчните соли – наведуваат лекарите.

Црниот дроб произведува жолчка, што овозможува варење, но кај луѓе со примарна билијарна цироза (автоимуно заболување на црниот дроб што предизвикува колапс на жолчните канали), може да се појави натрупување на жолчката и чешање на кожата.

 

Loading...

 

Ментални проблеми, заборавеност и замор

Ако случајно изгубите работи, заборавете на важните датуми и податоци, не верувајте слепо дека тоа е последица на стрес и замор.

Имено, причината може да биде хепатална енцефалопатија, состојба што може да се појави кога црниот дроб не може правилно да исфрли токсини од телото и обично се јавува кај пациенти со хронично заболување на црниот дроб, цироза или хепатитис.

– Ако забележите некој од овие симптоми, задолжително побарајте медицинска помош – советува др. Харисон.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *