Додик: За соработка со НАТО потребна е одлука на претседателството

Сподели со своите пријатели

Програмата за реформите во БиХ усвоена од Претседателството е условна и само кога ќе се формира Министерски совет со структурата која победи на избори ќе може да се поднесе како програма за можна соработка со НАТО, рече членот на српското претседателство Милорад Додик.

Тој повтори дека документот не го нарушува членството во НАТО и дека секоја приказна за каква било соработка мора да помине низ процесот на донесување одлуки на Претседателството на БиХ.

Loading...

Тој, исто така, истакна дека силните членки на НАТО гарантирале дека нема да има услови за членство, затоа е решено да се одобри документот.

– Тоа не е Национален акционен план, тој дури нема такво име и она што би можеле да го добиеме во дискусиите со претставници на различни земји, и важни членки на НАТО, е фактот што тие рекоа дека тоа нема да послужи за активирање на ништо. Ова е нешто што ни даде основа да кажеме – Добро, ајде да влеземе во тоа“, рече Додик во интервју за РТРС, истакнувајќи дека верува во сериозноста на големите земји.

Тој рече дека клучната реченица на самиот почеток на документот гласи – Документот не го прејудицира членството и дека секоја одлука за соработка со НАТО бара нови одлуки од Претседателството.

Сличен документ, рече тој,  потпишаа пет земји-членки на ЕУ и пет земји кои не се членки.

Тој потсети дека БиХ досега соработуваше со Алијансата преку Партнерството за мир и преку двегодишниот аранжман на АЈПАП што истекува на крајот на годината.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *