ДОБРА ВЕСТ: Сладоледот ни го чува здравјето!

Сподели со своите пријатели

Покрај тоа што е омилено нешто во текот на летото, сладоледот е корисен и за нашето здравје. Богат е со калциум, витамини и антиоксиданси, а иако многумина мислат дека од него може да се здебелите, истражувањата го покажале спротивното.

Омиленото летно освежување, слдоледот е корисен за нашето здравје.

Тој е извор на калциум, како и на витаминот А и В. возрасните лица имаат високи потреби за калциум, а трудниците и децата уште повеќе.

Помага во одржување на тежината, калциумот ја намалува калориската вредност, па така на 100 грама тој содрѓи 125 до 300 калории.

Изобилува со витамини и антиоксиданси. Во зависнот од вкусот, сладоледот може да биде извор на различни витамини и антиоксиданси. Сладоледот кој се прави од свежо или замрзнато овошје може да биде извор на витамини, а оној кој се прави од какао или кафе е одличен извор на полифенол, антиоксиданс кој го чува срцето и крвните садови.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.