Добил пари како помош за корона кризата, па ги потрошил за купување на Покемон картичка

Сподели со своите пријатели

Винат Одомсин од Грузија е обвинет за измама откако користел повеќе од две третини од средствата за да помогне во борбата против коронавирусот за да купи картичка Покемон во износ од 57.000 долари.

Loading...

На Одомсин сега му се заканува затворска казна до 20 години, како и парична казна од 250.000 долари.

Во јули минатата година, Винат Одомсин од Даблин, Грузија, поднел лажно барање за заем во случај на економски проблеми и за да помогне во покривањето на трошоците за плати, кирии/хипотеки, комунални услуги и други тековни деловни трошоци, велат обвинителите.

 

 

Во извештајот, Одомсин тврдел дека води бизнис со десет вработени со годишен приход од 235.000 долари. Федералните документи за наплата, сепак, не ја покажаа вистинитоста на овие тврдења.

Во март 2020 година, Конгресот го усвоил Законот за помош на коронавирус и економска безбедност, кој ќе ја зголеми подобноста на малите бизниси да добијат федерална помош за време на пандемија.

Loading...

Во август 2020 година, Здружението за мали бизниси одобрило заем од 85.000 американски долари на Одомсин. Според документите, тој искористил 57.789 долари од заемот за да купи Покемон картичка во јануари 2021 година. Типот на картичката не е откриен.

 

 

Бери Пашал, портпарол на американското обвинителство во јужниот округ Џорџија, во неделата рекол дека обвинителите нема да коментираат за случајот надвор од постојните јавни досиеја.

Одредени типови на картички од Покемон се многу ретки и често холографски и може да чинат многу пари.

Јапонскиот Pokemon Promo Tropical Mega Battle Tropical Wind од 1999 година бил продаден за 65.100 долари во октомври 2020 година. Исклучително ретки картички, како што е Pikachu Illustrator, се продаваат за неверојатни 200.000 долари..


Loading...