До 2050 година, 17 отсто од населението во Европа ќе биде без вода

Сподели со своите пријатели

Новата анализа на Светската организација за заштита на природата (WWF) проценува дека 17 отсто од населението на европскиот континент и 13 отсто од неговиот БДП би можеле да се соочат со високи до екстремни ризици од недостиг на вода до 2050 година, доколку организациите ја зајакнат отпорноста на општествата и владите да не преземаат итни мерки, особено со користење на решенија засновани на природата, се вели во соопштението на WWF Adria.

Loading...

Додека Европа се бори со историски рекордни топлотни бранови и ниско ниво на речна вода поради суши, четирите најважни реки на континентот – Дунав, По, Рајна и Висла – се особено загрозени.

Користејќи ја онлајн алатката за проценка на ризикот со филтер за ризик од вода, анализата на WWF го опфаќа целиот континент и резултатите велат дека земјите од нашиот регион спаѓаат во категоријата со низок ризик, но тоа не е случај кога станува збор за некои други европски земји.

Според тие резултати, до 2050 година, како што велат, Грција најверојатно ќе се соочи со најголеми ризици, каде 82 отсто од населението и БДП би можеле да бидат од области со висок или екстремен ризик.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Папата Франциск патува во Бахреин

Исто така, три четвртини од населението и БДП на Шпанија би можеле да се соочат со висок ризик, додека градовите во сливот на реката Гвадалкивир (на пр. Севиља, Мурсија, Гранада и Кордоба) се очекува да претрпат најголем ризик од недостиг до 2050 година.

Дополнително, локалните власти за водоснабдување во Германија известија дека фабриката на Тесла надвор од Берлин ќе го исцрпи снабдувањето со вода во областа, спречувајќи понатамошен развој во областа, а регионите на северна Италија ризикуваат да загубат до половина од нивното земјоделско производство поради тековната суша, и штетата би надминала една милијарда евра.

„Мапите за ризик од вода веќе долго време укажуваат на влошување на недостигот на вода низ целиот континент. И европските влади, корпорации и инвеститори продолжуваат да замижуваат пред ризиците поврзани со водата, како да ќе се решат сами, но нема да го решат“, вели извршниот директор на WWF Адрија Наташа Калауз и додава дека се потребни итни мерки за ублажување на овие ризици од водата, особено со инвестирање во решенија засновани на природата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Израелските сили убија тројца Палестинци

Здравите реки, велат тие, ќе бидат клучни за градење отпорност и приспособување на влијанијата на климатските промени, но 60% од реките во Европа во моментов се нездрави, и покрај законската обврска на ЕУ за Рамковната директива за води за заштита и обновување на слатките води во Европа и да се осигура дека сите тие ќе постигнат добар статус до 2027 година.

Loading...

Ризиците поврзани со водата долго време се сметаат за еден од најголемите ризици со кои се соочуваат бизнисите, рангирајќи се меѓу првите пет глобални ризици, според Светскиот економски форум.

Оваа анализа покажува како може да се зголемат ризиците од недостиг на вода, заканувајќи се уште поголеми загуби за фабриките и инвеститорите, како и за заедниците.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сеул: Наскоро нуклеарна проба на Северна Кореја

„Овогодинешните суши и овие алармантни прогнози за зголемен ризик од недостиг на вода се уште еден повик за будење – уште едно итно предупредување за потребата од активности поврзани со водата“, вели Калауз.

Таа нагласи дека сите фабрики и инвеститори треба да ги проценат нивните сегашни и идни ризици за вода и да дејствуваат заедно за да изградат поотпорни бизниси – намалувајќи ги ризиците за нивната работа и средства, како и за заедниците ширум континентот.

Фабриките и инвеститорите можат да почнат да ги проценуваат нивните ризици за вода со филтерот за ризик од вода на WWF, бесплатна онлајн алатка за проценка на ризикот од вода на која и веруваат илјадници актери од приватниот сектор ширум светот.

Овој филтер за ризик од вода им овозможува на компаниите и инвеститорите да им дадат приоритет на активностите во сегментите што се најважни за справување со ризикот од вода и градење на отпорност, според WWF.