Десет милиони луѓе страдаат од долг Ковид

Сподели со своите пријатели

Долгиот ковид придружува најмалку десет проценти од инфекциите со корона, според новата студија во списанието Nature.

Loading...

Ова значи дека околу 65 милиони луѓе ширум светот страдаат или претрпеле долгорочни последици од инфекција со корона.

Терминот „долг ковид“ се однесува на сите симптоми кои се појавуваат четири недели по инфекцијата со корона или се сè уште присутни.

Некои од симптомите се исцрпеност, отежнато дишење, проблеми со концентрацијата или мускулна слабост.

Според студијата, досега се идентификувани повеќе од 200 симптоми, често со различна тежина.

Тие можат да влијаат на срцето, белите дробови, желудникот и цревата, сè до половите органи.

Коронавирусите можат да ја нападнат „критичната инфраструктура“ во нашето тело и да предизвикаат долгорочна штета, според една студија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Зошто Монголија е толку важна за папата Франциско и за Ватикан?

Дополнително, прелиминарните резултати од студијата покажуваат дека ризикот од долгорочна коронавирусна инфекција е ист и по втората или третата инфекција со корона, кај луѓе кои првиот пат поминале без долгорочни последици.

Loading...

Можен синдром на хроничен замор

Повеќето пациенти со пролонгиран ковид се опоравуваат во рок од неколку недели или месеци.

Сепак, Кармен Шајбенбоген, која го предводи Центарот за проучување на замор во берлинската болница Шарит, вели дека голем број заболени се толку погодени што долго време ја пропуштаат работата, па дури и се врзани за кревет.

Долготрајниот ковид, вели таа, се претвора во мијалгичен енцефаломиелитис познат како „синдром на хроничен замор“ кај некои.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Морско куче уби тинејџерка во Австралија

Оваа сложена болест, вели Шајбенбоген, може да биде предизвикана и од други вируси како што е обичниот грип.

Инфекцијата првично го нарушува клеточниот метаболизам. Митохондриите, енергетските извори на клетките, се оштетени.

Телото потоа бара други начини за снабдување со енергија, но тие не се толку ефикасни.

Можни симптоми се значително намалена когнитивна способност, силна болка, нарушување на спиењето или екстремно чувство на слабост.

Досега не беше можно да се третира причината за болеста. Лекарите, сепак, можат да ги ублажат симптомите.

Loading...

Ефектот на вакцината е нејасен

Студијата покажува дека ваквите симптоми може да се појават по инфекцијата, и покрај вакцината против Ковид. Со други зборови, оваа студија не откри значајна разлика во ризикот од долгорочен ковид кај вакцинирани и невакцинирани.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Канада испрати патролен авион на Хаити за да помогне во борбата против бандите

Некои поранешни студии рекоа дека вакцинацијата малку го намалува ризикот од долгорочен ковид за помеѓу 15 и 41 процент.

Миа Диков од иницијативата „Долга КОВИД Германија“ се разболела од корона пред речиси три години и оттогаш не е целосно здрава.

„Итно ни треба подобра грижа. Има и пациенти кои не можат да станат од кревет“, вели таа.

Клиничката слика на синдромот на хроничен замор е позната одамна, вели таа. Сепак, тој додава дека оваа болест никогаш не била адекватно проучена.