Денеска е светски ден посветен на левораките

Сподели со своите пријатели

Една десетина од светската популација ја сочинуваат луѓе кои пишуваат со левата рака.

Loading...

Порано се сметало дека пишувањето со лева рака е слабост, односно дефект, па таквите деца уште од мали нозе биле принудени да го држат моливот во десната рака.

Меѓутоа, времињата се сменија, а за левораките може да се каже дека се натпросечно интелигентни, мудри и креативни.

Со оглед на тоа дека светот е поставен на огромното мнозинство на „десничари“, луѓето кои ја користат левата рака биле принудени да се приспособат и да ја користат десната рака покрај левата.

Многу познати имиња припаѓаат на светот на леваците, како Никола Тесла, Аристотел, Марк Твен, Чарли Чаплин, Пол Макартни, Леонардо да Винчи, Наполеон, Џими Хендрикс…