Денеска е Св. маченик Калиник

Сподели со своите пријатели

Христијанските верници деенска го празнуваат Свети Калиник кој поради неговиот тежок живот го добил името „маченик“. 

Loading...

Свети Калиник пострада маченички околу 250 година.

Беше родум од Киликија и се беше оставил заради проповедта на Евангелието. Поради тоа и беше затворен во Анкира од некој кнез Сакердон. Овој го принудуваше да им се поклони на идолите заканувајќи се со тешки измачувања, а кога светиот ги презре сите негови зборови овој го стави на маки.

Трпеливото поднесување на маките од страна на св. Калиник направи многумина да поверуваат во Христа. Кнезот потоа го стави во железни чевли со шајки во нив и го препрати во Гангрија за таму да го погубат се плашеше од неговото сведоштво пред народот. А во Гангрија свети Калиник беше фрлен во вжештена печка, во која и погина. А откако огнот згасна, го најдоа неговото тело цело.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.