Денеска е Раѓање на Пресвета Богородица – Мала Богородица

Сподели со своите пријатели

Утрена богослужба, а потоа и света литургија се одржува денеска во храмовите по повод празникот Рождество на Пресвета Богородица – Мала Богородица.

Црквата го востановила овој празник поради посебното значење што го има пресвета Богородица, па во врска со тоа и нејзиното раѓање во Божјата економија на спасението. Онаа што подоцна ќе го роди Бога се роди од благочестивите родители Јоаким и Ана. Јоаким потекнуваше од еврејскиот царски род, а Ана од свештеничкиот. Долго време немаа деца, цели 50 години, но имаа цврста вера во Бога и срдечно се молеа да им биде дадено дете.

Голема им беше радоста кога се роди Марија, но голема беше и нивната чесност пред Бога, па тие, не заборавајќи дека Бог на посебен начин им го дал детето, ја дадоа Марија да се воспитува во Ерусалимскиот храм до времето кога му стана свршеница на праведниот Јосиф, т.е. кога Бог одреди да ја прими благата вест од ангелот дека ќе го роди Спасителот на светот.

Братството при храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Скопје, со благослов на Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, ги повикува верниците и сите луѓе со добра волја да учествуваат во торжественото прославување на празникот на Раѓањето на Мајката Божја –  заштитничката на градот Скопје.

Литија по улиците во центарот на Скопје, вчера се одржа во пресрет на празникот на Раѓањето на Мајката Божја, Пресвета Богородица – заштитничката на градот Скопје.

Извор: МИА

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.