Денеска е најдепресивниот ден во годината

Сподели со своите пријатели

Третиот понеделник во годината, односно во јануари се смета за најдепресивен ден во целата година.

Според научниците токму денеска луѓето се чувствуваат најосамено, финансиската состојба не е најдобра по новогодишните празници, а одлуката за новогодишната диета и држењето до зацртаниот режим на исхрана не одат по планот.

Студеното време многумина ги натера да се затворат во четири ѕида, а новогодишната магија замина, летото пак е многу далеку.

Во 2005 година овој ден го установил академикот Клиф Арнели со тоа што во предвид земал мнозинство фактори кои би можеле да не депримираат, како што е состојбата на банковната сметка, времето, стапката на развод и слично.

Оттогаш истражувачите следеле милиони објави на социјалните мрежи и откриле дека на овој ден бројот на негативни коментари е зголемен за пет пати.

Традиционално јануари е и време на разводи. Првиот понеделник кога децата се враќаат на училиште инаку е денот кога луѓето најчесто бараат разводи, според адвокатот Варнер Гудмен.

Тој вели дека разводот најчесто се одложува поради Божиќните и новогодишните парзници, а на почетокот на јануари се во метеж и се оптоварени со реализација на новогодишните одлуки.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.