Денес се празнува Успение на Света Ана – мајка на Света Богородица

Сподели со своите пријатели

Православната црква денес го празнува успението на Света Ана, мајката на Пресвета Богородица Марија.

Loading...

По тој повод христијаните од цела Македонија го посетуваат манастирскиот комплекс посветен на Света Ана во село Маловишта, Битола, кое е единствено во рамките на Националниот Парк Пелистер.

Постои верување поврзано со манастирот Света Ана кое вели дека манастирот има чудотворна моќ да дава пород. Брачните парови кои имаат проблеми со формирањето на семејство, на  6–ти наспроти 7–ми август треба да преспијат во просториите на црквата Света Ана. А таа ќе ги слушне и исполни нивните молитви и ќе ги успокои и израдува нивните души.

Мештаните раскажуваат за многу брачни парови кои немале деца, но по посетата на манастирот добиле пород и благодарни, секогаш доаѓале на славата на манастирот.

Во близина на манастирот има и лековита вода што извира од коренот на една бука и тука е од памтивек.

Ана беше од коленото Левиево, ќерка на Матан свештеникот. После долг и богоугоден живот се упокои во длабока старост.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.