Децата опседнати со социјалните мрежи се склони кон проблеми со менталното здравје

Сподели со своите пријатели

Во извештајот на Канцеларијата за национална статистика прикажано е поголемо ниво на емоционални проблеми, хиперактивност и лошо однесување кај младите луѓе кои поминуваат многу време на социјалните мрежи, за разлика од останатите кои не го прават тоа.

Loading...

Утврдено е дека во периодот од 2012 до 2013 година една од десет девојчиња, што е 11%, поминува повеќе од три часана социјалните мрежи во споредба со само 5% кај момчињата.

Во истражувањето научниците пронашле јасна поврзаност меѓу времето поминато на социјалните мрежи и однесувањето на децата кое укажува на проблеми со менталното здравје.

Кај оние деца кои поминуваат повеќе од три часа дневно на социјалните мрежи забележано е дека во текот на училишниот ден имаат значајни потешкотии во резултатите за разлика од ние кои не користеле или поминувале значително помалку време на интернет.

Од децата кои повеќе од три часа поминувале повеќе од три часа на социјалните мрежи во текот на нормален училиштен ден кај 27% од нив е забележано висок и многу висок степен на потешкотии – стои во извештајот.

Во извештајот се истакнува дека социјалните медиуми се обележје на модерното живеење, па така таму може да се даде значаен доприност во поврзување со другите луѓе и на тој начин да се подоби менталното здавје на децата.

Сепак, се додава дека социјалните мрежи можат да бидат и извори на социјална споредба, виртуелно слоставување и изолација што често има и негативен ефект.

Останатите истражувања покажале врска и измеѓу времето поминато пред екраните, вклучувајќи го и гледањето телевизија со емоционалниот стрес, анксиозноста и депресијата.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.