Децата на преживеаните во Чернобил не покажуваат никакви генетски мутации, докажа науката!

Сподели со своите пријатели

Триесет и пет години по неславната катастрофа во Чернобил, истражувачите конечно одговорија на некои од најнеодговорливите прашања.

Loading...

Триесет и пет години по озлогласената катастрофа во Чернобил, истражувачите конечно одговорија на некои прашања за долгорочните последици од изложеноста на јонизирачко зрачење. Една нова студија објавена во списанието „Сајанс“ открива дека децата погодени од катастрофата не покажале дополнително оштетување на ДНК, со ниво на генетски мутации соодветно на оние од општата популација.

Ова откритие ќе им помогне на многумина кои биле изложени на гак во Фукушима, Јапонија во 2011 година, ублажувајќи го секој страв од ризик од генетско оштетување на нивните деца.

 

 

Авторите на студијата ги рангираа геномите на 130 луѓе родени помеѓу 1987 и 2002 година од родители кои биле изложени на радијација по експлозијата на нуклеарната централа во Чернобил во Украина на 26 април 1986 година. Најмалку еден родител од секој учесник бил вклучен во операции за чистење во контаминираната зона или е евакуиран од град во близина на Чернобил.

Исто така, анализирајќи ги геномите на родителите, истражувачите успеале да ја набудуваат стапката на пренесување на мутациите предизвикани од зрачење од една генерација на друга. Во своето пишување, авторите на студијата објаснуваат дека тие биле особено заинтересирани за еден вид мутација позната како мутации на герминативата, кои се јавуваат кај клетките на спермата и јајце клетките и затоа доведуваат до генетски промени кај потомството, кои не се присутни кај родителите.

Loading...

Резултатите посочуваат дека нема зголемување на мутациите кај деца изложени на зрачење од катастрофата во Чернобил, што ги наведува авторите да заклучат дека нивните податоци „не го поддржуваат трансгенерацискиот ефект на јонизирачкото зрачење врз ДНК на микробите кај луѓето“.

 

 

Во изјавата, авторот на студијата д-р Стефан Ј. Чанок објасни – „Сметаме дека овие резултати се многу охрабрувачки за луѓето што живеат во Фукушима за време на несреќата во 2011 година“.

„Познато е дека дозите на зрачење во Јапонија се пониски од оние забележани во Чернобил.

Во меѓувреме, друга студија се обиде да утврди механизам со кој изложеноста на јонизирачко зрачење го зголемува ризикот од еден вид карцином наречен папиларен карцином на тироидната жлезда (ПТЦ). По експлозијата, неколку илјади луѓе кои биле изложени на зрачење продолжиле да ги развиваат овие тумори, но врската помеѓу зрачењето и ракот никогаш не била разјаснета целосно.

Истражувачите анализирале тумори на тироидната жлезда, нормално ткиво на тироидната жлезда и крвта на 359 луѓе кои биле изложени на зрачење во Чернобил или како деца или додека биле во матката, и ги споредиле со примероците земени од 81 неекспонирана личност.

Loading...

 

 

Генетското секвенционирање откри дека голем дел од туморите во обете групи се предизвикани од мутации во мала група на гени поврзани со специфична сигнална патека наречена протеинска киназа активирана со митоген (MAPK). Сепак, клучно е да се утврди дека видовите мутации што се случиле кај овие гени се разликуваат во зависност од тоа дали туморите се предизвикани од изложеност на зрачење или не.

Кај неекспонирани лица, ПТЦ имал тенденција да се развива како резултат на точки мутации – со само еден базен пар што се менува – во рамките на генот MAPK. Спротивно на тоа, туморите предизвикани од зрачење обично се предизвикани од спојување на гени, во кои и двете жици на двојно нижена ДНК се скршени, а потоа се спојуваат на погрешни места.

Ова се случува додека енергијата на јонизирачко зрачење ги крши хемиските врски што ја држат ДНК заедно, зголемувајќи ја веројатноста за одредени видови генетски мутации.

Сумирајќи ги своите откритија, авторите на студијата пишуваат дека „нашите резултати укажуваат на двојно насочени нарушувања на ДНК како рани канцерогени настани кои последователно овозможуваат раст на ПТЦ по изложеност на зрачење од околина“.

 

Loading...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *