Дали знаете зошто бананите висат закачени на пазарите?

Сподели со своите пријатели

Британскиот нутриционист Ријанон Ламберт вели дека бананите, без разлика дали се зеленикави, средно зрели или многу зрели, се одличен извор на калиум и други хранливи материи.

Бананите се берат зелени и почнуваат да созреваат веднаш штом ќе се соберат бидејќи се ослободува етилен, природен гас што го забрзува зреењето.

Loading...

Кога висат на јадица или јаже, тогаш процесот на созревање се забавува.

 

 

Ова е причината зошто пазарџиите често чуваат банани на жица.

Исто така, на овој начин, држејќи ги подалеку, тие ги штитат другите плодови што ги продаваат – така што етиленот од бананите не го забрзува нивното расипување.

Најлесен начин да направите бананите да траат подолго во вашиот дом, и да не скапуваат, е да ги купите зелени.

Незрелите банани содржат помалку шеќер и луѓето кои имаат дијабетес треба да ги изберат малку зеленикавите.

Loading...

Имено, колку е зрела бананата, толку повеќе скробот во неа се претвора во шеќер. Тоа е скроб кој е одговорен за подолгото чувство на ситост.

 

 

„Истражувањата покажуваат дека незрелите банани сочинуваат 80 до 90% од јаглехидратите кои, како што созреваат бананите, се претвораат во слободни шеќери. Затоа е подобро луѓето кои страдаат од дијабетес да јадат помалку зрели банани”, објасни Ријанон Ламберт.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *