Дали знаете како изгледа радијацијата? (видео)

Сподели со своите пријатели

Радијација е енергија од електромагнетните бранови или снопови од атомски и субатомски честички кои насочено ги носат низ просторот.

Loading...

Но, првата асоцијација на зборот радијација за поголемиот дел од луѓето е нешто негативно, а една од привте негативни работи поврзани со радиоактивноста е Чернобил, односно чернобилската катастрофа од 1986 година.

Радијацијата е секаде околу нас, а може да има катастрофален ефект врз околината, животните и луѓето.

 Но, дали некогаш сте се запрашале како таа изгледа?

Ако ве интересира тоа можете да го видите на овој видео запис каде е прикажано мало парче ураниум во комора оладена на -40 степени целзиусови.

Преку ураниумот има слој од течен алкохол каок би се стимулирал процесот на распаѓање на овој елемент.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.