Дали сте лути на некого? Трикови како да ја ослободите таа огромна енергија без никого да повредите

Сподели со своите пријатели

Поефективно е да чекате гневот да помине низ вас отколку да разговарате со некого кога сте лути. Во спротивно, поголема е веројатноста да го активирате гневот кај другите

Loading...

Лутината е тешка емоција за повеќето луѓе. Има толку многу енергија, сила и интензитет. И како емоција, ако ја изразиме, обично добиваме најнегативен одговор, вели Дијана Бирд, невро-емоционален тренер кој им помага на луѓето да ги ослободат нездравите емоционални обрасци и да се ослободат од стресот.

 

 

– Кога го потиснуваме гневот, кога не дозволуваме да се појави, тој е заробен во нашите тела, а неговата енергија останува заробена внатре. Она што го правам тогаш, особено кога добивам огромни изливи на гнев, е да си дадам време, простор, љубов и поддршка.. Сето тоа внимание кон мене, на моите реакции и на тоа како се чувствувам, на моето тело му дава сигнал дека е сакано – открила Бирд.

– Можеби ќе дишам малку опуштено, ќе земам краток здив, по што ќе следи долго издишување кое го активира начинот на одмор и релаксација. Ако треба да направам нешто за да ја ослободам таа силна енергија, одам на прошетка, кршам камен, стискам или удирам во перница – рече таа и додаде дека на овој начин и давате шанса на енергијата да се ослободи без да направите никаква штета.

 

Loading...

 

Кога го правите ова повеќе пати, го учите вашето тело дека емоцијата како лутината е безбедно да се доживее и дека е можно да се надмине. Исто така, не ја влошувајте ситуацијата со експлозија врз личност која можеби кажала или направила нешто што не ви се допаѓа.

– Поефективно е да чекате гневот да помине низ вас отколку да разговарате со некого кога сте лути. Во спротивно, поголема е веројатноста да го активирате гневот кај другите. И кога сме длабоко емотивни, не можеме вистински да слушаме и да сочувствуваме со другите луѓе, така што само држиме говор, кој другиот не може да го слушне ако е исто така емотивен“, објасни Бирд.

 

 

Ако сакате некој навистина да ве слушне, треба да почекаме да помине емоцијата. Тогаш имате најдобри можни шанси позитивно да се согласите со некого за тоа што не ви се допаѓа. Гневот, како и сите емоции, може да ни даде уникатно разбирање за тоа кои потреби имаме и што не можеме да ги задоволиме.

Loading...

Кога ги гледаме корените на она што го поттикнало гневот, можеме да видиме дека често има незадоволени потреби за истражување, верува Бирд и пишува малиот Буда.