Дали можеби патите од сексомнија? Еве што е тоа и како се манифестира?

Сподели со своите пријатели

Еден дел од спектарот на нарушувања на спиењето, што не е толку познат, е сексуално однесување во сон, т.е. сексомнија.

Loading...

Тоа е вид на парасомнија, која, како месечарењето, го „заглавила“ вашиот мозок помеѓу двете фази на спиење. Оваа средна фаза може да ве натера несвесно да се однесувате како да сте будни, иако сте цврсто заспани.

Ако сонувате за сексуална содржина – тоа сè уште не значи дека имате секс, бидејќи сонувањето за сексуални активности е сосема честа појава. Сексомнијата се смета за ретка – едно канадско истражување открило дека само осум проценти од луѓето имале симптоми на сексуална мисија. Меѓутоа, бидејќи овој вид на нарушувања на спиењето е табу – така што оние кои се соочиле со него не сакаат да одат кај експерт, вистинските бројки сè уште не се наведени.

 

 

Сексомнија: Симптоми

Ова нарушување на спиењето е скоро три пати почеста кај мажите отколку кај жените. Сепак, поголем процент на жени погодени од сексуална мастурбација во сон отколку мажите. Ова нарушување на спиењето може да се манифестира на различни начини – од мастурбација во сон до започнување сексуален однос. Едно лице често не е свесно дека има сексуални односи, бидејќи не се сеќава на активности за спиење по будењето.

Loading...

Имено, иако некое лице може да ги има отворените очи и да делува целосно будно, доколку е сексомнија, тој всушност има епизода на амнезија и воопшто не се сеќава на ништо. Обично, партнерите, родителите или пријателите предупредуваат за вообичаеното однесување. Не е целосно јасно што предизвикува сексомнија кај некои луѓе, но лекарите се свесни за неколку причини што можат да придонесат за тоа.

Некои од причините за сексомнија се: недостаток на сон, замор, вознемиреност, зголемен стрес, одредени лекови, алкохол и неправилен циклус на спиење. Постојат дури и некои здравствени состојби што можат да го поттикнат сексомнија, како што се епилепсија поврзана со спиењето, повреди на главата, мигрена итн.

 

 

Дали се сомневате на сексомнија?

Општо земено, самата помисла да направите некои работи во сон за кои подоцна не се сеќавате звучи доста алармантно. Иако некои однесувања на оваа форма на нарушување на спиењето можат да бидат безопасни, некои можат да го загрозат лицето со секс, како и партнерот. На пример, овој вид на однесување може да предизвика сомневање дека нешто не е во ред со квалитетот на емоционалната врска. Исто така, тоа може да доведе до други проблеми, ако некое лице со сексизам започне сексуален однос со некој што не е негов емотивен партнер.

Сите овие се валидни причини да побарате стручна помош за нарушувања на спиењето. Ако вашиот партнер или сакана пријавила невообичаено однесување за време на спиењето неколку недели или месеци, закажете состанок со психолог и невролог (побарајте препорака од вашиот избран лекар). Побарајте блиска личност детално да опише за што сведочел за да ја дијагностицира вашата состојба што е можно попрецизно.

Loading...

 

 

 

 

Сексомнија: Отстранување на непријатност

Третманот за сексомнија е многу успешен и вклучува седативи, промени на постојните лекови или решавање на други нарушувања на спиењето или болести, како што се апнеа и мигрена. Разговарајте отворено со вашиот партнер и членовите на семејството во секое време и размислете за разговор со психотерапевт. Редовниот и квалитетен сон секоја вечер е многу важен за спречување на секс, затоа бидете сигурни дека имате здрав сон и редовно легнувате секој ден во исто време.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *