Дали кучињата разбираат математика? Научниците со неочекуван одговор!

Сподели со своите пријатели

Кучињата можат да прават многу забавни и необични работи, но дали некогаш сте се запрашале дали кучињата можат да бројат?

Loading...

Неодамнешните студии покажале дека кучињата се многу попаметни отколку што мислите. Не, кучињата не можат да бројат на прсти, но можат да препознаат обрасци и количества и некако можат да ја разберат математиката.

Научниците спровеле неколку тестови за да утврдат колку кучињата можат да ја разберат математиката, пишува Worlddogfinder.

Научниците зеле две чинии за кучиња; во едната имало 20 парчиња храна, а во другата само 5 парчиња. Ставале два сада на исто растојание од кучето. Во секој тест, сите тестирани кучиња го избрале садот со повеќе зрна.

Заклучокот е дека кучињата својата одлука ја засновале на бројот на гранули . За понатамошни тестови, научниците го ставале садот со пет гранули поблиску до кучето, а оној со 20 гранули подалеку, а кучето секогаш го избирало поблискиот сад, па дури и не дошле до одлука.

 

 

Loading...

Едноставното тестирање за броење е далеку пореален тест, кој претежно вклучува работни и спортски кучиња. Додека работат, кучињата мора да носат, а за да го направат тоа, мора да знаат да бројат.

На пример, ако луѓето пуштат три патки, а кучето фати само две, тој мора да може да брои и да препознае дека останала една патка и дека треба да ја донесе третата патка.

Како да го научиме кучето да брои?

Учењето куче да брои може да биде пријатно искуство и за сопственикот и за кучето. За почеток, ќе ви требаат три ставки за да го научите вашето куче да брои.

Играчките за кучиња се најдобрата опција. Исто така, ќе треба да креирате три мети на кои ќе ги поставите броевите 1, 2 и 3. Вашето куче ќе ја погоди целта за да го покаже бројот. Се разбира, ќе ви требаат голем број мали задоволства.

 

 

Прво, проверете дали вашето куче разбира како да допира или покажува на команда. Можеби ќе треба прво да ја вежбате оваа команда. Започнете со еден.

Loading...

Ставете една играчка на земја, кажете „една“ и покажете кон целта. Почестете му на вашето куче и пофалете го првиот пат кога кучето ќе покаже на целта. Повторувајте додека кучето не ја допре целта број еден кога ќе кажете „еден“.

Сега на број два. Додадете ја играчката број два во играта. Кажете „два“, покажувајќи кон целта. Пофалете го кучето што покажа на целта по втор пат и повторете додека кучето не може да го прави тоа постојано. Комбинирањето на броевите 1 и 2 е добра вежба.

Користејќи го истиот пристап, сега можете да додадете трета играчка. Можете да продолжите да тренирате со вашето куче за да додавате комбинации на цели и инструкции откако кучето ќе научи да брои.