Дали кошмарите можат да предупредуваат на болест?

Сподели со своите пријатели

Меѓу првите цивилизации кои се интересирале за соништата и нивното толкување биле старите Египќани. Ако некој во тоа време имал проблеми во животот и барал упатства, тој би ја поминал ноќта во храмот.

Loading...

Свештениците го протолкувале она што тој го сонувал таа ноќ и му кажувале што да прави.

Старите Грци, од друга страна, верувале дека боговите буквално влегле во нашите соништа за да остават важни пораки.

Тие исто така верувале дека човекот го напушта телото додека спие и доаѓа на местата за кои сонува, па кога ќе се разбуди се враќа во телото. А Римјаните соништата ги гледале како пораки од боговите.

 

 

Хипократ имал пологично толкување. Тој рекол дека нашата душа дење добива материјали за слики, а ги создава ноќе.

Loading...

Аристотел имал теорија дека соништата се всушност показател за состојбата на телото, што би одговарало на денешните чести толкувања на соништата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Што да јадете за рамен стомак и добро расположение?

„Навидум безопасните соништа повеќе не се толку безопасни ако се впуштите во нивното толкување“, вели таткото на психоанализата, Зигмунд Фројд. Тој ги поврзува соништата со потсвеста и искуствата за време на будноста, што убаво ги опиша во книгата „Толкување на соништата“. Соништата, меѓу другото, ги поврзува и со скриените желби и инстинкти.

Алфред Адлер, познат австриски психијатар и филозоф и еден од највлијателните студенти на Фројд, рекол дека соништата се ризница на емоции, а емоциите служат како подготовка за акција.

 

 

– Адлеровото сфаќање е дека соништата и фантазиите на поединецот се во единството на уникатноста и дека затоа само со разгледување на соништата како еден од изразите на животниот стил може да се најде нивно соодветно толкување.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Зошто банани не треба да јадете за појадок?

Адлер, кој тврдел дека никогаш не сонувал, мислел дека луѓето со чувство за заедница тешко можат да сонуваат, бидејќи ги решаваат своите проблеми во будна состојба.

Loading...

Со оваа тема се занимавал и познатиот швајцарски психолог и психијатар Карл Густав Јунг. Тој ги поврзувал соништата со различни типови на особености.

Тој рекол дека овие архетипови се појавуваат во соништата како различни личности или слики, а со нивното разбирање е можно подобро да се разберат и да се решат можните нарушувања.

– Кошмарите сугерираат на потребата да се забавуваме со нешто што предизвикува страв кај нас. Кошмарите можат да бидат идеја како да се ослободиме од тие стравови, а се зависи од нашата реакција на спиење.

 

 

Дали е можно да се предвиди иднината во соништата?

Постојат теории дека анализата на соништата може да ја предвиди иднината, и добрата и лошата, а тоа е она што најмногу ги интригира луѓето за соништата и соништата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Неколку идеи за брз и здрав појадок! Уживајте!

На оваа тема се направени одредени истражувања, поконкретно – дали е можно да се предвиди болест преку соништата?

Loading...

Имало луѓе чии соништа наводно предупредувале на развој на сериозна болест во телото и на тој начин ги спасиле – затоа што обрнале внимание и навреме презеле акција, пред болеста да напредува.

Тоа може да се објасни со фактот дека имаме тенденција да ги игнорираме сигналите што ни ги испраќа телото за време на будноста, во овој случај тоа може да се симптоми на болеста, па оваа состојба почнува да се манифестира преку соништата, често преку кошмарите.

Соништата на кои треба да се обрне внимание се оние кои постојано се повторуваат или се појавуваат кај личност која многу малку сонува.