Дали Европа е подготвена за легален џоинт?

Сподели со своите пријатели

Дали германските планови за легализација на марихуаната ќе пропаднат? Политико пишува дека Брисел можеби ќе успее да ја спречи нивната храбра идеја.

Loading...

Пред неколку месеци Германците објавија дека планираат да поминат низ бројни американски држави, преку Канада и Уругвај, кои заработуваат многу пари на пазарот на канабис.

Но, многумина мислат дека легализацијата во Германија би го отворила патот за другите европски земји да го сторат тоа и дека ЕУ можеби сè уште не е подготвена за првиот правен спој.

Имено, во Германија планираат да дозволат поседување до 30 грама марихуана за лична употреба, но и домашно одгледување до 3 растенија за секој над 18 години.

Всушност, намерата е да се легализира целиот процес од одгледување, преработка и продажба.

ЕУ се противи на Законот

Амбициозниот закон беше објавен во октомври минатата година од германскиот министер за здравство.

Унијата може да се спротивстави на овој закон. Како што пишува Политико, се појавува проблемот со Шенген зоната и контролата на шверцот на дрога.

Стравуваат дека легализацијата наскоро ќе се прошири во цела Европа.

Loading...

Сепак, предлог-законот доаѓа од владејачката коалиција, што значи дека треба да помине во Бундестагот.

Аргументи за легализација се подобро регулирање на црниот пазар, приходи од оданочување, а во исто време негативниот ефект врз здравјето е помал отколку кај другите нелегални, но и легални дроги – тутунот и алкохолот.

Исто така, за медицински цели се користи за поширок спектар на болести – од мултиплекс склероза до анксиозност.

Тоа е тренд кој ќе заживее

„Во секој случај, во ЕУ има доста силни фармацевтски лобија, а веќе е познато дека легализацијата на марихуаната не им одговара на фармацевтските лобија токму поради нејзините лековити својства“, вели Мирела Холи.

Во изминатите години, неколку земји го легализираа или декриминализираа канабисот за медицинска или лична употреба во различен степен – Холандија, Малта, Шпанија, Мексико, Јужноафриканската Република, Тајланд, Уругвај, Аргентина, Америка во 21, односно 37 држави.

Во 2018 година, Канада дозволи одгледување, поседување и консумирање марихуана за рекреативни цели, што донесе 43 и пол милијарди долари во националниот БДП.