Дали делта е последната „суперваријанта“ на коронавирусот?

Сподели со своите пријатели

Секоја недела група епидемиолози во североисточниот дел на Соединетите Американски Држави се ангажираат во Зум повик кој е целосно посветен на дискусија за најновите индикации за нови видови на ковид-19 кои се појавуваат низ целиот свет.

Loading...

„Тоа е како временската прогноза. Некогаш се зборуваше за гама вирус овде или алфа сој таму, а сега сето тоа е само делта“, изјави за Гардијан Вилијам Ханаџ, епидемиолог од Школата за јавно здравје на Харвард TH Chan.

Откако беше првпат откриен во Индија во декември 2020 година, делта варијантата на вирусот САРС-КоВ-2 стана толку сеприсутна што лесно може да се претпостави дека некогашната брза еволуција на вирусот е заменета со состојба на мирување.

Според Светската здравствена организација, 99,5 отсто од сите геномски секвенци на Ковид-19 пријавени во јавните бази на податоци сега се однесуваат на видот делта.

 

 

Иако се појавуваат нови соеви, тие се речиси идентични со видот делта

Loading...

Иако продолжуваат да се појавуваат нови соеви, како што е неодамнешниот AY сој. 4.2 или варијантата делта плус во Велика Бритнаија, за која научниците проценуваат дека е 10 до 15 отсто позаразна, иако сè уште нема прецизни податоци, тие се речиси идентични со видот делта, освен неколку помали мутации. Ханаџ почнал да ги нарекува делта внуци.

„Има прилично делта плус, но не е значително позаразна“, истакнува Ханаџ. Но, причината зошто Ханаџ и неговите колеги сè уште ги скенираат базите на податоци како Pangolin и Nextstrain секоја недела е да се обидат да предвидат што би можело следно. Дали делтата навистина е крајот на Ковид-19 или се наѕира нешто уште пострашно во иднина? Ова е прашање на кое никој не е сосема сигурен во одговорот.

Една од можностите е дека по првичните драматични скокови во неговата генетска секвенца, кои доведоа до алфа, а потоа и до делта, вирусот SARS-CoV-2 сега полека и стабилно ќе мутира и на крајот ќе се движи подалеку од дофатот на сегашните вакцини, но само низ многу години. Додека научниците се обидуваат да истакнат дека нивните предвидувања главно се засноваат на шпекулации, некои сметаат дека ова е најверојатниот исход.

 

 

Професор од Кембриџ: 80 отсто сум сигурен дека ќе се појави уште една ваква „суперваријанта“. Прашањето е кога!

„Предвидувам дека еволуцијата што ќе ја видиме повеќе е она што го нарекуваме антигенска промена, каде што вирусот постепено еволуира за да избега од имунолошкиот систем.

Loading...

За грипот и другите коронавируси што ги знаеме доста добро, потребни се околу 10 години за вирусот за да се акумулираат доволно промени, тие веќе не го препознаваат тоа“, вели Франсоа Балу, директор на Институтот за генетика на UCL.

Но, алтернативата е ненадејната појава на сосема нов вид, со нови и суштински различни можности за пренос, вирулентност или имуноевазивност.

Рави Гупта, професор по клиничка микробиологија на Универзитетот во Кембриџ, ги нарекува овие соеви „супер-соеви“ и вели дека е 80 отсто сигурен дека ќе се појави уште еден. Прашањето е кога.

„Во моментов имаме пандемија на делта соеви. Оваа нова варијанта делта плус е релативно слаба во споредба со работите за кои зборувам. Има две мутации од делта соеви, мислам дека тие не се толку загрижувачки и нема неизбежно е во следните две години да има уште една значајна варијанта што ќе се натпреварува со делтата и може да ја надмине“, вели Гупта.

 

 

Како се појавуваат „суперсоевите“?

Loading...

Постојат неколку начини на кои може да се појави таков вид. Во втората половина на 2020 година, епидемиолозите почнаа да забележуваат знаци на загрижувачки феномен познат како вирусна рекомбинација, во која различни верзии на вирусот САРС-КоВ-2 разменија мутации и се споија за да формираат сосема нов вид.

За среќа, Гупта вели дека рекомбинацијата не изгледа толку вообичаена, но таа останува еден од изворите на новата суперваријанта, особено во делови од светот каде што значителен дел од популацијата сè уште е невакцинирана и вирусните соеви можат слободно да циркулираат.

„Сега, кога делтата во голема мера е клучен вирус, тоа стана помалку веројатно. Но, постојат големи делови од планетата кои не ги земаме примероците и не знаеме што се случува. Така што тоа е многу реална можност“, изјави Гупта за The Чувар.

Друга можност е преку големи мутации, кои резултираат со значително подобрена верзија на делтата или нешто значително различно. Се смета дека има значителен простор тоа да се случи.

„Иако последните варијанти се само верзии делта сој, вирусот има огромен потенцијал за иден развој. Може да се развијат посложени мутации, со истовремени мутации во повеќе од една позиција, што може да биде попроблематично“, вели Гидеон Шрајбер, професор по биомолекуларна науки на Институтот Вајцман.за наука во Израел.

Во последниве недели, имаше загриженост дека употребата на нови антивирусни таблети, особено молнупиравир на Мерк, може да придонесе за тоа со активно промовирање на развојот на вирусот САРС-КоВ-2.

Loading...

Молнупиравир делува така што ја попречува способноста на вирусот да се реплицира, преплавувајќи го неговиот геном со мутации додека тој повеќе не може да се репродуцира. Некои виролози тврдат дека преживувањето на кој било од овие вирусни мутанти и неговото ширење теоретски би можело да поттикне раст на нови соеви.

Други, пак, признаваат дека вреди да се следи, но и дека не е доволно загрижувачки на сериозно болните пациенти да им се негира лек кој може да спаси животи.

 

 

Loading...

„Проблемот е постојано високата стапка на зараза“

Гупта вели дека постои поголем проблем, оној што може да доведе до создавање на суперваријанта, а тоа е постојано високата стапка на инфекција во земји како Обединетото Кралство, поради способноста на делта соевите да се пренесуваат меѓу вакцинирани лица.

„Колку повеќе дневни инфекции, толку е поголема шансата да има пациент Х кој ќе се зарази, а неговите Т-клетки не се доволно силни за да ја излечат инфекцијата бидејќи се имуносупримирани. Така, на крајот таков пациент има инфекција за неколку дена, има некои антитела, бидејќи се разви делумен одговор на вакцината и вирусот учи да ги избегнува и потоа почнува да се шири“, истакнува Гупта.

Претходно оваа година, Гупта објави труд кој покажува дека овој процес може да се случи кај тешко болни пациенти на кои им е дадена реконвалесцентна плазма исполнета со антитела, кои убиваат вируси.

Бидејќи нивниот имунолошки систем сè уште не можеше да го уништи вирусот, тој научил да мутира околу овие антитела. Се шпекулираше дека широката употреба на закрепнувачка плазма во раната пандемија е одговорна за појавата на варијанти.

Loading...

„Не знаеме со сигурност, но беше искористена многу плазма и таа беше потенцијално еден од двигателите на видовите. Се користеше многу широко во Бразил, Индија, Велика Британија и САД и сите тие земји имаа свои сопствени соеви“, рече Гупта.

 

 

Како може да изгледа новата суперваријанта?

Епидемиолозите сега се обидуваат да моделираат како би можел да изгледа новата суперваријанта. Досега, големите трансформации на вирусот помогнаа да се зголеми неговото пренесување.

Loading...

Ханаџ објаснува дека една од причините зошто видот делта имал такво влијание е тоа што расте исклучително брзо во човечките клетки, пред имунолошкиот систем да преземе акција.

Како резултат на тоа, луѓето заразени со делта носат приближно 1.200 пати повеќе вирусни честички во носот во споредба со оригиналниот вид на вирусот SARS-CoV-2 и развиваат симптоми два до три дена порано.

Тоа е резултат на природна селекција. Постојано се создаваат различни копии на вирусот, но оние кои преживеале и станале подоминантни се оние кои се поспособни да заразат нови луѓе.

Меѓутоа, во земји како Обединетото Кралство, каде што процентот на невакцинирана популација се намалува, ова може да почне да се менува.

Видовите кои можат да ги заобиколат антителата веројатно ќе станат подоминантни, што ќе ја направи следната суперваријанта многу поуспешна во избегнувањето барем на некои делови од имунолошкиот одговор.

Loading...

„Видовите на вирусот кои на крајот преживуваат и стануваат доминантни варираат во зависност од тоа во која фаза на пандемијата се наоѓате. Досега, вирусот беше многу поважен ефективно да се пренесе на преостанатата група незаштитени луѓе. Но, тоа се очекува да се смени сега“, изјави Ханаџ за „Гардијан“.

 

 

Епидемиолози: Самото потпирање на вакцините не е доволно

Иако ова може да звучи малку застрашувачки, не сите вести се лоши. Бидејќи вакцините против Ковид-19 се дизајнирани имајќи ја на ум еволуцијата на вирусот, епидемиолозите не очекуваат некоја нова суперваријанта да ги направи целосно бескорисни, па затоа е многу мала веројатноста да доведат до големи сериозни епидемии како оваа во последните две години.

Дополнително, развиена е и втора генерација на вакцина против Ковид-19. Новавакс се надева дека ќе добие регулаторно одобрение за својата вакцина во следните неколку месеци, а многу видови вакцини се очекува да се појават на пазарот до 2023 година. Сите пронаоѓачи преземаат свои чекори за борба против потенцијалните идни видови.

Според Карин Џос, извршен потпретседател и шеф за истражување и развој во американската фармацевтска компанија Гритстон, која ја има втората генерација вакцини против Ковид-19 во првата фаза од клиничките испитувања, компаниите го секвенционирале целиот постоечки вирус САРС-КоВ-2 соеви и се обиделе да генерираат неутрализирачки антитела против делови од вируси кои преживеале помеѓу сите овие соеви.

 

 

„Бројот на можности што вирусот ги има за мутација и ширење треба да биде ограничен“

Но, и епидемиолозите веруваат дека не е доволно само да се потпираат на вакцините. Гупта вели дека и покрај тоа што се обидуваме да најдеме коегзистенција со Ковид-19, сепак треба да има одредени ограничувања за да се спречи ширењето на вирусот и да се намали бројот на можности тој да мутира.

„Во моментов, бројот на случаи е толку голем што е многу подобро да се спречат нови инфекции. Со други зборови, не треба да се движиме без маски во гужви и во затворени простории, иако тоа е тешко да се направи. Ако ги погледнете соевите што сме ги имале досега, сите тие се појавија во земји со многу висок и неконтролиран пренос, во Индија, Велика Британија и Бразил. Има причина зошто не сме слушнале за сингапурска или јужнокорејска варијанта“, рече Гупта.

Ова е став со кој се согласуваат многу негови колеги.

„Треба да го ограничиме бројот на можности што ги има вирусот за мутација и ширење. Со природната селекција, ја имаме најкреативната сила што ја знаеме кога станува збор за решавање на проблемите. И затоа никогаш не би се обложил против тоа. Очекуваме вирусот да продолжи да расте“, заклучи Ханаге.


Loading...