Дали Арктикот е темпирана метанска бомба?

Сподели со своите пријатели

Многу научници се загрижени за непознатиот факт за тоа кои гасови ќе се ослободат со топењето на пермафрост, односно зоната на постојан снег и мраз.

Ослободувањето на јаглерод од замрзната почва, кој се акумулирал во земјата со илјадници години, може драстично да ја загрее нашата планета.

Loading...

Она што научниците не се сигурни е дали ослободениот јаглерод ќе биде јаглерод диоксид, или уште поопасен метан, кој произведува ефект на стаклена градина, пишува сајтот Popsci.

Пермафрост е земја што е замрзната цела година. Со илјадници години, растенијата и животните умирале и гниеле, а со замрзнување на така збогатената земја, јаглеродот во него останал заклучен.

Кога се топи пермаформ, микробите можат да ги разградат нејзините органски материи. Во влажна почва што е збогатена со кислород, оваа органска материја главно се претвора во јаглерод диоксид.

Во влажни услови со малку кислород, тој наместо тоа се претвора во метан, кој ја загрева планетата 86 пати повеќе од јаглерод диоксид.

Дури и ако не чувствуваме остар скок на метанот, тоа не значи дека Арктикот не е во ризик да стане главен извор на јаглерод.

Пермафрост сеуште се губи како резултат на климатските промени. Дури и ако претежно се претвора во јаглерод диоксид, тоа е сè уште многу емисии од таа земја.

Повеќе јаглерод диоксид од метан не е нужно подобро, бидејќи јаглерод диоксидот опстојува во атмосферата долго време, се задржува и ја загрева планетата повеќе од метанот.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *