Црна Гора: Границите за туристите ќе бидат отворени оваа година

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Здружението на туристички агенции на Црна Гора Орхан Хоџиќ вели дека е добро што, за разлика од минатата година, границите ќе бидат отворени за туристите, бидејќи, како што рече, барем ќе им овозможи на соседите да дојдат на Јадранот.

Loading...

Тој посочува дека руските туристи веќе подолго време не се заинтересирани за Црна Гора, но како што вели, проблемот е во воздушната врска.

 

 

„Ниту една од тие авиокомпании што најавуваат летови нема да лета во потребните капацитети. Цените на летовите се високи и се движат од 600 до 1.000 евра”, рече Хоџиќ, како гостин во утринската програма ТВЦГ.

Како што наведува, се очекува многу од компанијата ToMontenegro, но ништо не се знае. Тој посочува дека туристичките агенции натрупуваат трошоци и дека е тешко да се поднесе сето тоа.

„Минатата година се одолговлекуваше и сега е уште полошо, но ние сме оптимисти“, рече Хоџиќ.

Loading...

Засега, додава тој, никој не може да се пофали дека договорил аранжмани за оваа година.

 

 

„Летото е пред нас, ништо не се случува, ветувања во принцип и планови има, но агенциите, превозниците, хотелиерите сè уште немаат никакви договори“, посочува Хоџиќ.

„За пофалба е што, за разлика од минатата година, ги отворивме границите и тоа е многу добро, бидејќи барем ќе дозволиме да доаѓаат соседите. Минатата година ги затворивме границите и кога ја повлековме линијата, немавме ништо од тоа“, рече Хоџиќ.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *