Цревата ви се „нервозни“? Еве како да ги смирите!

Сподели со своите пријатели

Ако страдате од синдром на нервозни црева, што е чест дигестивен проблем предизвикан од психогени фактори, обидете се да се занимавате со умерена физичка активност (најмалку 20 минути, трипати неделно).

Loading...

Овој метод може да ги ублажи класичните симптоми на овој синдром: подуеност, грчеви и запек.

Физичката активност го намалува стресот, кој е основен причинител на гастроинтестиналните проблеми, а освен тоа ја подобрува координацијата меѓу мозокот и цревата.

Лицата што страдаат од овој синдром треба да знаат дека неговите симптоми се влошуваат ако не се физички активни.