Чинија во уста, пеглање гради: Што уште прават луѓето да бидат „убави“? (фото)

Сподели со своите пријатели

Дали би го направиле ова поради убавината или социјалниот статус? Издолжен врат, чинии во уста, пеглани гради и острење на забите се само дел од некои брутални обичаи, а одредени постојат и ден денес.

Чинија во уста

Овој обичај се практикувал во Африка, Јужна Америка и некои делови од Европа, а племето Мурси од Етиоплија и ден денес. Жените пред брак, на околу 13годишна возраст ги дупчат устата а потоа полека ги шират секој пат вметнувајќи се поголема глинена плоча со кружна форма.

Врзување на прстите на стопалата

26797ab6f19607d787c7ff4b5f37548f

Loading...

 

Веќе скоро илјадници години, девојчињата во Кина ги врзуваат со завои своите стопала за да бидат што помали и за да го спречат растењето. Колку некои жени имаат помали стопала толку се попривлечни и тие го одржуваат нејзиниот социјален статус. Во 20 век овој обичај бил забранет, но се уште постојат жени кои го практикуваат, кои патат од инвалидитет поради овој стар обичај.

Носни импланти

a107bdc340d49eefe2012287e6008912

 

Жените од племето Апатани од Индија сметаат дека се привлечни во своето племе со овие носни импланти и дека тоа ги штити од припадниците на други племиња кои се непожелни.

Истегнување на вратот

eb72a3caa15ea9ec748b5f4c5572284b

Истегнувањето на вратот започнува петатта година кај секое женско дете и овој обичај е популарен кај северните тајландски племиња. Процесот на нижење на обрачите на крајот заврши дури со 25 алки околу вратот. Причините за ваквата традиција варираат. Од оние дека жените со истегувањето се попривлечни, а други дека тогаш личат на аждаи, митски суштества кои се важни во Кајан културата.

Пеглање на градите

20c87ccda33b669736cd38bc3d83e766

 

ВО рамките на бруталната процедура девојчињата ги удираат по градите со врели камења, чекан или шпакла, а целта на оваа сурова пракса е да се спречи растот на градите и девојчињата да ги направат помалку пожелни, а со самото тоа да спречат да забремени пред бракот. Обичјаот потекнува од Камерун, каде секоја четврта девојка е жртва, а истиот се практикува и во Нигерија, Бенин и Чад.

 

Loading...

Стеснување на половината со корсети

65ad505cc5761d464c9433abfcfaf2b6

 

Во викторијанската ера жените морале да имаат што потенка половина, а што позаносни колкови. За да изгледаат како песочен часовник, припадниците на поубавиот пол носеле доста тесни корсети кои болно ги стегале, деформирале ребрата, со што си го загрозувале животот, спречувајќи нормален проток на воздухот во белите дробови.

Остри и шилести заби

1128e3e293bedfe257d80eac1f5fee06

 

Различните култури и племиња поседуваат традиција на острење на забите. Ментаваи, кои живеат во Индонезија веруваат дека со вакви заби се постигнува стандард на убавина.

Истегнување на черепот

bb08af6ec9fff65a492caaec52ca00ac

 

Деформирани и истегнати черепи се ископани во Ирак, Перу и Египет.. Научниците откриле дека кај бебињата, додека черепот се уште не бил формиран, ги врзувале чврсто завоите за да бидат шилеси. А, што е деформацијата поголема тоа им давало поголем ранг на социјалната скала.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.