Чекајќи го крајот на светот, доколку дојде, овие земји имаат најголема шанса да преживеат

Сподели со своите пријатели

Истражувачите од Универзитетот во Англија Раскин направија листа од 20 земји кои се најдобро подготвени за климатските промени и животот, во случај на крајот на светот, ќе биде повеќе или помалку ист како порано.

Loading...

Изненадување е што Америка, и покрај тоа што е најголемата економија во светот и полна со „ресурси“, луѓето кои се подготвуваат за сите можни апокалипси, не се најдоа во првите пет „безбедни“ места во случај да се сруши светот поради климатските промени. Причина? Неговите граници го прават ранлив на масовна миграција.

 

 

Тимот од Англија Раскин ја зеде предвид плодноста на земјата, близината на големите градови каде што луѓето ќе заминат и капацитетот да произведуваат електрична енергија и други работи за себе и за другите.

Експертите утврдија дека, во согласност со овие критериуми, изолираниот Нов Зеланд е во најдобра позиција да го зачува своето робусно и сложено општество, додека Америка е предмет на масовни миграции во случај на катастрофа.

Првите пет земји ги вклучуваа Австралија, Ирска, Исланд, Велика Британија – сите островски земји кои буквално ќе станат „чамци за спасување“ во случај на климатска катастрофа.

Loading...

Од друга страна, тропските земји можат да станат „непродуктивни“ и „ненаселени“ поради ерозија и деградација што произлегуваат од високите температури, се вели во студијата објавена во списанието „Одржливост“.

 

 

Соединетите држави имаат многу земјиште, директен пристап до океаните и изобилство на обновливи ресурси и производствен капацитет, но големината на надворешните граници со Мексико и Канада ги прави ранливи, како и фактот дека поголемите делови од земјата се во суптропска климатска зона.

Авторот на студијата, професорот Алед Џонс, изјави за Дејли Меил дека Соединетите држави се веднаш под Топ 5 земји на листата. „Главната причина е изолацијата. Ние разгледавме како би било во случај на колапс, колку земјите се поврзани со другите. Првите пет се островски земји, па дел од тоа беше и заштитата на границите”, рече тој.

Соединетите Американски Држави веќе ги доживеаја ефектите од климатските промени оваа година, од разорни пожари на запад до тропски бури што стигнаа дури и до Њујорк.

Од друга страна, Нов Зеланд има „ограничен производствен капацитет“, но е „извлечен“ од мала популација, огромни пространства на земја што може да се наводнуваат и фактот дека станува збор за архипелаг кој не е близу до густо населена земја.

Loading...

 

 

Истражувачите својата анализа ја засноваа на листата од 20 земји кои ќе бидат најмалку погодени од климатските промени, составена од Универзитетот во Нотр Дам.

Нотр Дам ги рангираше земјите врз основа на социјални, економски и политички фактори како што се социјалната нееднаквост, бизнисот и владеењето на правото. На таа листа, Норвешка беше на првото место, Нов Зеланд на второто и САД на 19 -то место.

 


Loading...

Leave a Reply