10.09.2019 00:32

Бугарка единствен кандидат за шеф на ММФ

Facebook Twitter Google+

Бугарката Кристалина Георгиева, сега број два во Светската банка, е единствената кандидатка за шеф на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ, ММФ), каде што ќе ја замени Кристин Лагард.

Лагард поднесе оставка од функцијата за да го преземе раководството на Европската централна банка.

Loading...

„Периодот за номинирање за генерален директор беше завршен во петок, 6 септември. Единствената кандидатка, Кристалина Георгиева, сегашен генерален директор на Светската банка и бугарска државјанка, ја потврди нејзината волја да се кандидира“, се вели во соопштението на Фондот.

Управниот одбор на ММФ сега ќе организира состаноци на кандидати и администрации, планирајќи номинација најдоцна до 4 октомври.

Фондот требаше да го измени статутот во врска со старосната граница за функцијата Управен директор, со цел кандидатурата Георгиева, која на 13 август следната година ќе наполни 66 години, да биде валидна.

Од 1951 година, регулативата забранува кандидатура за работното место на лице на возраст од 65 години и не дозволува сопственикот на функцијата да остане на таа позиција над неговиот 70-ти роденден.

Георгиева беше номинирана за кандидат од Европската унија на 2 август по блиското гласање, што покажа поделби во Унијата. Покрај долгогодишното искуство во меѓународното финансирање, таа имала корист и од тоа да биде жена и државјанка на источна Европа.

Историски гледано, раководството на ММФ отсекогаш му било доверено на Американската и на Светската банка.

Лагард, генерален директор на ММФ во заминување, во четврток официјално ќе ја напушти функцијата.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments